SAGRADA FAMILIA

Senzacionalno: Pogledajte kako izgledaju osvjetljeni tornjevi čuvene bazilike u Barceloni!

 Josep Lago/Afp/Profimedia/Josep Lago/afp/profimedia
Raskošnim osvjetljenjem u nedjelju je proslavljen završetak radova na posljednjim dvama od četiriju tornjeva bazilike Svete obitelji

Raskošnim osvjetljenjem u nedjelju je proslavljen završetak radova na posljednjim dvama od četiriju tornjeva bazilike Svete obitelji u Barceloni koji su posvećeni evanđelistima, dok se bliži kraj radova na monumentalnoj crkvi, 141. godinu od početka izgradnje.

Posljednja dva od četiri tornja posvećena evanđelistima Mateju i Ivanu visoka su 135 metara, a dovršeni su u rujnu.
Preostala dva, posvećena evanđelistima Luki i Marku dovršena su prošle godine.

image
Josep Lago/Afp

Četvorica evanđelista predstavljena su uobičajenom simbolikom, Matej kao anđeo, Marko kao lav, Luka kao vol i Ivan kao orao. Skulpture su rad kipara Xaviera Medine Campenyja.

image

Sagrada Familia

Eric Renom/Lapresse/Profimedia/Eric Renom/lapresse/profimedia

Na bazilici, koju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudí sada je dovršen dio posvećen evanđelistima te će u konačnici ti tornjevi postati treći najviši na monumentalnom zdanju.

image
Josep Lago/Afp

Nedovršen je ostao samo Kristov toranj, koji je projektirao sam Gaudi. Trebao bi biti najviši sa 172,5 metra, a graditelji su ga planirali dovršiti 2026., u godini koja se poklapa sa stotom obljetnicom arhitektove smrti.

No premda je Odbor za izgradnju bazilike najavio potpuni završetak bazilike do 2026., pandemija koronavirusa projekt je znatno usporila.

image
Josep Lago/Afp

U sklopu proslave ovoga događaja nadbiskup Barcelone, ​​Juan José Omella, u nedjelju je blagoslovio novi dio koji se nalazi u središnjem dijelu bazilike. Tornjevi su potom raskošno osvijetljeni.

Crkva se, prema projektu sastoji od 18 tornjeva, od kojih 12 predstavlja apostole, četiri evanđeliste, jedan je posvećen Djevici Mariji (dovršen u prosincu 2021. i visok 138 metara), a onaj glavni Isusu.

image
Josep Lago/Afp

"Ne bude li više većih problema poput pandemije, Sagrada Família će biti dovršena za najviše deset godina", rekao je u nedjelju za lokalne novine La Vanguardia predsjednik Upravnog odbora Esteve Camps.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:54