IZLOŽBA 'MAGNUM 365'

Razotkrivanje pravih muškaraca u Galeriji Studentskog centra

Bianco Medic i Lucas Hasselblad na naslovnici su Vougea. Na njoj piše i kako ovom prigodom “najavljuju svoj povratni show - Magnum 365”.

Bianco je na fotografiji gol, dlakavog tijela, no ključno mjesto ipak prekriva - fotografski aparat u Lucasovim rukama. Lucas je u crnom odijelu s nizom pažljivo odabranih modnih dodataka.

Filmaš i grafičar

Riječ je o radu kojim se najavljuje zajednička izložba “Magnum 365” Luke Hrgovića i Duje Medića koja se otvara večeras u Galeriji SC-a. Luka je u ulozi Lucasa Hasselblada, a Duje u ulozi Bianca Medića. Obojica su 25-godišnjaci. Luka je diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Likovnoj akademiji, Duje je magistrirao grafiku na istoj akademiji. Ne znam ima li Duje brkove kao na naslovnici Vougea, ali mogu svjedočiti da Luka Hrgović i u stvarnom životu ima dugačku bradu. Upoznala sam ga, naime, kao autora koji je snimao film o diplomskoj slici na kojoj je Stipan Tadić naslikao petstotinjak ljudi iz svoje neposredne okoline, u gledalištu HNK.

Hrgović je napravio i niz hvaljenih kratkih filmova, većinom je riječ o parodijama, kao što je “Epopeja o bureku”, gdje u poznate scene iz filmova poput “Matrixa” ili “Psiha” ubacuje burek.

Duje Medić do sada se bavio “klasičnom” grafikom.

Na izložbi u SC-u moći ćemo vidjeti i Duju, odnosno Bianca, i na naslovnici magazina The Facea. Portretira ga, naravno, Lucas.

Zajedno sjede i na stiliziranom kauču, kao model i fotograf. Duje Medić pozira i kao što je Burt Reynolds pozirao Francescu Scavullu.

Riječ je o prvom muškom aktu objavljenom na naslovnici novina, a taj je broj Cosmopolitana prodan u 36 milijuna primjeraka.

Dlake na prsima

Medić je napisao i “Manifest pravih muškaraca”, što će također izložiti u Galeriji, u kojemu je obrazložio među ostalim zašto su dlake na prsima oznaka za muževnost.

Jasna poruka

Bianco pozira i kao David Hasselhoff i Sean Connery. Na YouTubeu se može pogledati i kratki film, najava za izložbu, gdje ovi muškarci izjavljuju floskule tipa “Fashion is art, art is fashion”.

Poruka ove parodije je jasna: kriteriji su se u umjetnosti potpuno pogubili, ona je često površna i u pravilu pomodna. A dobre stvari nerijetko ostaju sakrivene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:20