DIZAJN

Projektom Dragane Ognjenovic "Cut, balkan, piece, cake" otvoren Beogradski tjedan dizajna

Dizajnerica Dragana Ognjenovic je konceptom "cut, balkan, piece, cake ", kroz formu modnog predstavljanja, pojasnila proces stvaranja jednog odjevnog predmeta od samog početka

Projektom Dragane Ognjenovic "Cut, balkan, piece, cake" u beogradskomSKC-u je u ponedjeljak 23. svibnja 2011. godine otvoren šesti po redu Beogradski tjedan dizajna.

Dizajnerica Dragana Ognjenovic je konceptom "cut, balkan, piece, cake ", kroz formu modnog predstavljanja, pojasnila proces stvaranja jednog odjevnog predmeta od samog početka: crtanja, promišljanja, rezanja papira, sečenja i oblikovanja tkanine, do stvaranja linije i kroja (cut). Ovaj proces, modni dizjan svrstava u set kreativnih industrija.

Cut/kroj, konstrukcija, forma, linija je cilj i interes dizajnera.

Balkan je geografska odrednica, ali je istovremeno i barijera koju dizajn sa ovih prostora savladava.

Cake/torta - jer to je ime za hranu, formu i proces, koji je za sve čimbenike stvaranja isti, stvaranje suštine, recepta, oblika - za sve jednak, kao u dizajnu, arhitekturi, modi...

Stav je da je stvaranje u raznim manufakturama slično, da su jedino različiti sastojci, neovisno o je kojoj estetici riječ.

U ovom nazivu postoji i igra riječi, "Piece of cake", što u odjevnom kontekstu označava "komad", "komad" odjeće, ali i duhoviti aspekt da je to "lako" kao "piece of cake".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 04:58