KRITIKA GRADA

Prepuna kanta za smeće koju svaki dan gledate u svojem kvartu? Ne, minijatura od samo par centimetara....

KEXER: GRAFFITI

Riječ je o izložbi ‘Kexer: graffiti u minijaturama‘ koja je otvorena do 12. lipnja galeriji Siva u prostoru Medike

Kada mi je street art umjetnik Krešimir Golubić poslao fotografiju smeća, mislila sam da me slikovno podsjeća na stanje kvarta u kojemu ja živim, a on radi. Takvi nam kvartovski prizori, naime, nisu strani. No ispostavilo se da je riječ o fotografiji s izložbe i prikazuje smeće visoko samo nekoliko centimetara koje se nalazi na maketi kuće.

Riječ je o izložbi "Kexer: graffiti u minijaturama" koja je otvorena do 12. lipnja u prilično agilnoj galeriji Siva u prostoru Medike, a riječ je o čestom okupljalištu protagonista alternativne kulture koje je potpuno ispisano grafitima.

Dok sam obilazila izložbu, Kexer mi je objašnjavao da je projekt počeo od jedne narudžbe te da na njemu radi tri godine, malo po malo. Koristi različite materijale, od recikliranih komada drva, plastike, metala i stiropora uz upotrebu 3D printera te specijaliziranih maketarskih materijala i boja.

image

KEXER: GRAFFITI

image

Detalj s izložba

Ova izložba prikazuje minijaturne, ulične segmente stvarnih zagrebačkih lokacija te nekoliko fiktivnih izvedenih u tzv. diorami ili vinjeti. U prvom su planu gradske fasade te derutni, napušteni privatni i gradski prostori koji su, tumači, "tijekom godina dobili kreativni makeover u obliku grafita i potpisa". Prepoznat ćete mnoge motive, od znaka Hollywood na brdu, preko Lunarovih mačaka i oslikanih vagona. Uz svaki je rad QR kod koji vas vodi na stvarnu lokaciju gdje se grafit nalazi, ako je on tema. Radovi su, piše uz izložbu, usredotočeni i na često zanemarene aspekte urbanog okoliša poput prljavštine, hrđe, raspadanja fasade, odbačenih cigareta i smeća, a sve je izvedeno u mjerilu 1:35.

image

KEXER: GRAFFITI

Kexer je graffiti umjetnik koji na zagrebačkoj sceni djeluje više od desetljeća. Po struci keramički dizajner, inspiraciju je našao i u izradi minijatura. Uz navedeno, piše u njegovoj biografiji, bavi se i organizacijom događaja koji su podrška graffiti sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:27