UMJETNICI NA UDARU

'Poskupljenje je agresivno. Naplaćuju nam gotovo komercijalnu cijenu'

Najam gradskih ateljea porastao i do 300 posto

ZAGREB - Najamnina za atelje mi je poskupjela više od 100 posto - do sada je iznosila 440 kuna mjesečno, a sada iznosi 960 kuna mjesečno. Poskupljenje je preveliko, to je ozbiljan novac za ateljee koji su u trenutku kad smo ih dobili bili u lošem stanju i tražili su bitna ulaganja, a Grad ih ne priznaje kao trošak, odnosno ta se ulaganja ne odbijaju od najma - kaže kipar Hrvoje Urumović, čiji se atelje nalazi u centru grada.

Zgroženi umjetnici

Ta izjava posljedica je odluke koju je donijela gradska uprava Zagreba, a potpisao je gradonačelnik Milan Bandić, kojom je od 16. ožujka višestruko povećan najam ateljea likovnim umjetnicima koji koriste prostore dobivene od Grada. Ovisno o zoni gdje se prostori nalaze, cijene najma povećale su se od 100 do 300 posto.

Tako sada najam za prvu zonu iznosi 20 kuna po četvornom metru, za drugu zonu 15 kuna, za treću 10 kuna, dok će umjetnici čiji su ateljei u posljednjoj, četvrtoj zoni mjesečno morati plaćati cijenu od šest kuna po četvornom metru. U najjeftinijoj zoni nalaze se i Ateljei Žitnjak.

Riječ je o nizu ateljea u staroj napuštenoj osnovnoj školi Petruševec, gdje djeluje petnaestak umjetnika. Ateljei Žitnjak poznati su po vrlo živoj izlagačkoj i društvenoj aktivnosti. Za atelje od 50 kvadrata nova cijena najma tako bi iznosila između 300 (4. zona) i 1000 kuna (1. zona), za razliku od dosadašnjeg raspona od 150 do 350 kuna.

“Zgroženi smo povećanjem cijena najma u cijelom gradu. Mogućim gubitkom izložbenog i radnog prostora umjetnicima se dokida mogućnost javnog djelovanja i izlaganja, što je preduvjet njihova umjetničkog statusa.”, navodi se i u priopćenju ULUPUH-a.

Platit će i razliku

Slikaru Banetu Milenkoviću najam za atelje od 75 četvornih metara u Gundulićevoj ulici porastao je 300 posto, što smatra nelogičnim.

- Meni je cijena najma za atelje s pet kuna po četvornom metru skočila na 15 kuna. Takvo poskupljenje smatram prenaglim i preagresivnim, a isto tako mi nije jasno zašto su s računima retrogradno ispostavili razliku za veljaču i ožujak. Time su se povlaštene cijene najma za kulturu i udruge gotovo približile komercijalnim cijenama - ističe Milenković i dodaje da je, uz suglasnost Grada, uložio vlastita sredstva u kompletnu adaptaciju derutnog prostora u dvorištu zgrade.

Kipar Petar Barišić također je korisnik gradskog ateljea od 86 četvornih metara. Do sada je kvadrat gradskog prostora u centru grada plaćao pet kuna, odnosno 430 kuna za mjesečni najam.

- To je katastrofalna odluka kojom se očigledno pokušavaju pokrpati rupe u gradskom proračunu. Svjedoci smo svakodnevnog zatvaranja brojnih obrta u Ilici, što zbog visokog najma, što zbog slabog prometa. Zamislite onda kako je umjetnicima! - ogorčen je Barišić.

Zvonko Maković, redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i zastupnik u Skupštini grada Zagreba, zgrožen je odlukom gradske uprave.

Udar na najosjetljivije

- To je strašno. Upravo sam razgovarao s ministricom Zlatar-Violić o potrebi adekvatnog odgovora na nastalu situaciju. To je atak na ionako najosjetljiviji dio društva - poručuje Maković.

Zbog iznenadnog povećanja cijena najamnina od 300 posto pred zatvaranjem se nalazi i Autonomni kulturni centar Medika, jedno od najposjećenijih gradskih alternativnih okupljališta, iz kojeg najavljuju prosvjed na Cvjetnom trgu za subotu u 13 sati.

HDLU će ipak i dalje plaćati samo 2 kune

- Grad nam je obećao subvencionirati razliku nove cijene najma u iznosu od deset kuna, Gradski ured za kulturu participirat će s tri kune, a mi nastavljamo plaćati dvije kune po četvornome metru, no to je tek kratkoročno rješenje dok se ne raščiste vlasnički odnosi paviljona - izjavila je jučer ravnateljica HDLU Gaella Gottwald nakon sastanka s gradonačelnikom. (Tekst: L. Bu.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:49