Muzeji i galerije Konavla

Pomognite da se slika Vlaha Bukovca ‘Konavoski tkalci‘ vrati doma, u Konavle. Evo kako...

Konavoski tkalci

Konavoski tkalci slika je manjeg formata koja prikazuje dvije žene i muškarca u konavoskoj narodnoj nošnji oko tkalačkog stana

Muzeji i galerije Konavla pozivaju Vas da im pomognete u prikupljanju sredstava kako bi se slika Vlaha Bukovca Konavoski tkalci vratila doma, u Konavle.

U srijedu, 20. travnja pokrenuli su akciju prikupljanja financijskih sredstava za otkup slike, a cilj je prikupiti 75.000,00 HRK u sljedećih 75 dana, do rođendana Vlaha Bukovca, 4. srpnja 2022. godine.

Slika Konavoski tkalci trenutno je ponuđena na prodaju. Muzeji i galerije Konavla žele da ona bude svakodnevno javno dostupna te da njen dom postane jedan od njihovih muzeja, Kuća Bukovac.

Konavoski tkalci (dimenzije su 14 puta 17,28 centimetara) slika je manjeg formata koja prikazuje dvije žene i muškarca u konavoskoj narodnoj nošnji oko tkalačkog stana. Najvjerojatnije je napravljena za vrijeme Bukovčevog posljednjeg posjeta Cavtatu 1920. godine. U to vrijeme Bukovac slika brojne slične žanr-scene života Cavtata. Uglavnom su to male skice, poput ove, koje su potpuno osvježenje u Bukovčevu opusu izborom tema, kao i u lakoći poteza. Neopterećen naručiteljem ili javnosti, slikar se prema platnu odnosi potpuno slobodno. Slika je rađena tehnikom ulja na kartonu i dobro je očuvana.

Kako navode: "Za Muzeje i galerije Konavala, Kuću Bukovac ova je slika dragocjena ne samo kao Bukovčev rad per se, već i kao slikarski motiv koji pripada korpusu Bukovčevih zavičajnih tema, koje su od velike važnosti za Cavtat. Svoje mjesto u Kući Bukovac naći će u stalnom postavu na prvom katu, gdje se kontekstualizira zavičajno i obiteljsko okružje Vlaha Bukovca".

Pomoći možete uplatom novčane svote po vašem odabiru na žiro-račun ustanove, a donaciju možete izvršiti anonimno ili kao vidljivi donator/sponzor Muzeja i galerija Konavala te ujedno postati jedan od mnogih čuvara zajedničke baštinske priče.

Prilikom uplate potrebno je navesti broj žiro-računa u prilogu kao i poziv na broj koji je otvoren za prikupljanje sredstava za otkup slike:

Podatci za uplatu su:

IBAN: HR21 23900011819800003

Model i poziv na broj: HR24 7765-41144-OIB uplatitelja, nije obavezno

Svrha: kupnja slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci

Informacije o prikupljenom iznosu, kako navode, bit će dostupne putem web-stranice i društvenih mreža muzeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:07