Vukovart

Počinje festival na kojem zgrade u Vukovaru oslikavaju najpoznatiji 3D umjetnici svijeta

3D grafit na mostu u Vukovaru
 Vukovart
Jedan od poznatijih umjetnika je Juandres Vera koji će doputovati iz Meksika. U ovom je gradu već oslikao 3d cvijeće

Ivan Blažetić Šumski iz Rijeke je, no posljednjih pet godina živi u Berlinu. Ima magisterij Akademije likovnih umjetnosti iz Rijeke, a radio je, među ostalim, i za Nike. Njegova se ilustracija prije nekoliko mjeseci našla u talijanskom GQ Magazinu, uz tekst filozofa Luciana Floridija, radio je ilustracije i za New Scientist Magazine, potom je s britansko-španjolskim bendom Crystal Fighters surađivao na brojnim video spotovima, a ilustracije su mu izlagane u galerijama poput Factory Fifteen u Londonu te Urban Spree Gallery u Berlinu.
Nepredvidljivi uvjeti

Bavi se i muralima, najviši do sada napravio je u Virovitici, inače visok četrdeset dva metra, za što mu je trebalo osam dana. Boje su koje koristi jake, prizori fantazmagorični, maštoviti, ljudi, građevine, životinje...
Nadimak Šumski, govori, ima jer voli prirodu, no zanima ga i proučavanje ljudske prirode.
Šumski će ovih dana doputovati iz Berlina u Vukovar kako bi sudjelovao na VukovarART-u. "Pratim što se zbiva na ovom projektu, i posljednjih godina tamo je djelovalo nekoliko mojih kolega. Nisam dvojio oko pristanka, a i sam Vukovar je inspirativan grad", govori.
VukovART su prije pet godina pokrenuli Filip Mrvelj i Krešimir Herceg. Sve je započelo kad je Filip dobio poziv Grada Vukovara da na mostu preko Vuke u centru grada oslika prvu 3D sliku u ovom gradu. Jedan je od elemenata stvaralaštva vani da je uvjete nemoguće predvidjeti. Dok je radio na toj slici, kiša, kao za inat, nije prestajala padati iako je bilo ljeto, no uspio je sve dovršiti na vrijeme i, priča, "kako je slika doživjela medijski 'boom', cijela priča oko festivala se zakotrljala. Gradu se svidjela cijela ideja, i ušli smo u organizaciju projekta VukovART koji je do danas, vjerujem, postao, uz umjetničku notu koju sa sobom nosi, i poznati turistički proizvod."
Pozadina za selfije

Mrvelj je na mostu oslikao vodu i manje mostiće, a njegov je rad postao podlogom i za mnoge selfije. Naime, ako se fotografirate s određenoga mjesta, stječe se dojam da ćete propasti kroz dotrajali drveni most.
Godinu kasnije njih su dvojica doveli velika svjetska imena upravo s polja 3D street arta. Djela su pozvani umjetnici većinom stvarali na tlu. Sljedeće godine muralima su uključili Borovo naselje, a kasnije i ostala naselja u Vukovaru. Većinom stambene zgrade, ali i ulice i druge lokacije.

image
3D grafit na mostu u Vukovaru
Vukovart

Kako je priča zaživjela, ljudi im se sada već i sami javljaju da oslikaju pojedinu zgradu. Govore nam kako su grafiti postali i turističkom atrakcijom. A s obzirom na to da se djela nalaze na mnogim lokacijama, turisti imaju prilike "upoznati čitav grad, ne samo centar".
Ova galerija na otvorenom broji dvadeset tri djela. Najviše im se, govore, ipak u sjećanju urezao rad Juandresa Vere, umjetnika iz Meksika. Kako kažu: "Najneobičniji je rad bio Juandresov iz 2017. godine. Praktički je radio dvije slike, jednu preko druge, i potom izveo performans. Gornja slika je bila slikana bojama koje su bile perive vodom, tako da se nakon uklanjanja tog sloja pojavila originalna slika. Bilo je to iznenađenje za sve okupljene.” Juandres Vera oduševljava svijet svojim 3D radovima, a živi u Leonu u Meksiku, odakle i ove godine dolazi u Vukovar.
Lokalna zajednica, potvrdit će Krešimir Herceg, prepoznala je projekt: "Fantastična je, primjerice, činjenica da niti jedno djelo nije pošarano, što upućuje na to da građani cijene umjetnost i cijeli projekt. U početku je možda i bilo skepticizma oko nekih stilova i motiva, ali projekt ima i edukacijski element."
Slobodan izbor teme

Dimenzije radova variraju, u rasponu od 100 do 300 metara kvadratnih, dok se na tlu kreću između 30 i 80 kvadrata. Umjetnike biraju oni sami, reći će, kako bi zadržali kvalitetu. Kako govori Filip, "naš je projekt prepoznat među street art zajednicom i čitave nam se godine javljaju umjetnici iz cijelog svijeta sa svojim životopisima i djelima”. Daju im potpunu slobodu u odabiru tema. No, prije nego što na muralima započnu raditi, umjetnike upoznaju s pričom o Vukovaru. Mnogi od njih, potom, povezat će dvije priče, svoju koju su željeli ispripovijedati, i onu Vukovara.
Ove godine festival, koji je započeo ovaj vikend, a traje do 15. lipnja, ima deset gostiju. Prvi je od njih spomenuti Juandres Vera, koji je već boravio u Vukovaru kao prvi član postave VukovART-a, a koji je naslikao suncokrete u centru grada. Uz Veru ove godine dolaze Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke.
Ove su godine posebno zanimljive i dvije autorice, Njemica Marion Ruthard, koja radi sama ili sa svojim partnerom Gregorom Wosikom. Za tzv. XXL 3D slike oboje su osvojili nekoliko svjetskih rekorda, primjerice, u Veneciji su oslikali rad veličine dvije tisuće metara kvadratnih. Druga je latvijska umjetnica Jana Brike. Najčešće su protagonistice njezinih radova žene, a zanimaju ju i folklor i mitologija.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:40