NATJEČAJ ZA GALERIJU ALU

POBUNA ARHITEKATA "Ne bismo sudjelovali da smo znali da neće biti stranih žiratora"

Mnogi stručnjaci smatraju da je na natječaju za Galeriju ALU napravljen niz propusta, što je poprilično neugodno za hrvatsku arhitekturu

Arhitekt Hrvoje Njirić s timom suradnika tri je mjeseca pripremao natječaj za ALUARTFORUM. Tiskali su i knjižicu uz projekt koja govori o inspiraciji Giacomettijem. Njihov je rad dobio pohvalu žirija. - Ne želim posebno govoriti o svom radu, niti je to u ovom kontekstu važno. Smatram da je na ovom natječaju napravljen niz propusta, što je poprilično neugodno za hrvatsku arhitekturu - kaže Njirić.

Riječ je o natječaju za novu građevinu u Ilici 85, raspisanom za Umjetničku galeriju ALU. Kako je trošna zgrada Akademije uvučena, galerija će biti smještena na ulici. Pobijedila je skupina slovenskih arhitekata multiPlan, sa suradnicima iz Hrvatske (Žnidaršič, Žlajpah, DAR 612, Donatović Poljičak).

Tehnički nedostaci

Ovaj je natječaj jedan u nizu u suradnji Sveučilišta Zagreb i Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA). Nova predsjednica UHA-e Sanja Cvjetko Jerković najavila je nastavak suradnje na početku svojeg mandata, upravo u intervjuu Jutarnjem. U žiriju će, rečeno je, sjediti velika imena međunarodne arhitekture, Peter Zumthor, dobitnik nagrade Pritzker, i španjolski arhitekt Francisco Mangado.

SANJA CVJETKO JERKOVIĆ Dobitnik Pritzkera birat će najbolji projekt za galeriju u Ilici

Staklo i beton osnovni su materijali pobjedničkog rada. Iznad ostakljene galerije je terasa te bijeli kubus koj lebdi nad čitavom površinom. Fasadu prema Ilici arhitekti opisuju kao “monumentalnu, asketsku i suzdržanu”. I radi lokacije i radi funkcije, riječ je o jednom od značajnijih natječaja u posljednje vrijeme. No, malo je koji natječaj tako polarizirao arhitekte.

Drugonagrađeni rad Igora Franića

Većina naših sugovornika ne negira pojavnost nagrađenog rada (zamjeraju mu, doduše, tehničke i fukncionalne nedostatke). No, svi se bune protiv pozadinske priče: - Razgovarao sam s mnogim kolegama koji su razočarani da u natječaju nije ispunjeno što je bilo garantirano općim uvjetima. Ne bismo sudjelovali da smo znali da neće biti stranih žiratora - priča Njirić.

Samozatajan umjetnik

Zumthor, naime, nije došao, ispričao se obiteljskim obavezama, a Mangado nije proveo niti desetinu vremena u žiriju kao ostali članovi; u Zagrebu je bio dva dana, žiriranje je rastegnuto na čak tri tjedna. U žiriju su sjedili i prorektor Sveučilišta Bojan Baletić, zatim Slavomir Drinković i Peruško Bogdanić, Dražen Juračić, Veljko Oluić i Svebor Andrijević.

Iako nitko to ne želi javno reći, pojavile su se naznake da je švicarski arhitekt i dobitnik Pritzkera bio nezadovoljan uvjetima, a Mangado ponašanjem prema njemu.

- Zumthor je samozatajan, senzibilni umjetnik kojeg je trebalo adekvatno tretirati, što je propušteno - kaže Njirić. Predsjednica UHA-e Sanja Cvjetko Jerković stvari vidi drugačije: - Zumthor je javio da mu je supruga bolesna, Mangado je mogao kratko ostati jer mu je prije dolaska na pregledu ustanovljeno da je u predinfarktom stanju. Što smo mogli?

Dolazak dvojice autora organizirao je Andrija Rusan. Rado je pomogao. Međutim: - Obojica su Orisovi prijatelji. No, Mangado je nezadovoljan procesom žiriranja i odnosom prema njemu. Meni je jasno rečeno, a to sam prenio i Zumhtoru i Mangadu, da će se odluke o nagradama donositi kroz dva dana, na što su oni pristali, što je sasvim dovoljno za završni rad žirija bilo kojeg natječaja u svijetu.

Tri tjedna ne žirira niti jedan međunarodno složeni žiri, pogotovo ne za relativno malu kuću - kaže Rusan. No, Sanja Cvjetko Jerković nije čula ovu verziju. - Bila sam s Mangadom tijekom njegova boravka ovdje, i nije mi se požalio. On je ostavio svoje preporuke.

Četiri milijuna eura

Niti prorektor Sveučilišta u Zagrebu Bojan Baletić ne vidi probleme. - Mangada smo o svemu obavještavali, razgovarali smo skypeom.

No, njegovo mišljenje nije prevagnulo? - Rad koji je njemu bio favorit nije poštovao sve parametre. Pobjednički je rad zapažen od prve.

Marko Todorov / Cropix

Arhitekt Nenad Fabijanić: "Još jedan u nizu uzaludnih natječaja"

Među arhitektima koji imaju hrabrosti reći što ih smeta (mnogi se bune potiho, vodeći se politikom nezamjeranja) jest i Nenad Fabijanić.

- Natječaj sam radio zbog teme i lokacije. Očekivao sam i prosudbu internacionalnih arhitektonskih autoriteta, slobodu intervencije u širem prostoru ALU, manje rigidne, ali argumentirane konzervatorske propozicije koje, sudeći po nagrađenima, nisu ispoštovane, i jasne kriterije procjene. Ništa od toga. Nedolaskom Zumhtora i ranim odlaskom Mangada nadanja u autoritativnu prosudbu svela su se na lokalnu razinu. Još jedan u nizu uzaludnih natječaja. Koliko će rad koštati i kad će se izvesti, pitamo Baletića: - Prva je procjena da će koštati oko četiri milijuna eura, za što smo aplicirali za fondove EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 03:33