SKROMNO, A SJAJNO

Ova kuća za oca i kćer u Ivanić-Gradu nominirana je za najljepšu arhitekturu u Hrvatskoj. Pogledajte kako izgleda

Kuća Nodi

 /Marko Ercegović
‘Podsjetnik je da se kvaliteta arhitekture stanovanja ne iskazuje brojkom izgrađenih kvadrata ili utrošenih sredstava‘ stoji u obrazloženju žirija

Za nagradu ‘Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominirana je i Kuća Nodi iz Ivanić Grada autora Juraja Glasinovića i Nikole Fabijanića ureda tri kvarti. U nominaciji su sveukupno tri kuće.

Obrazloženje žirija donosi Ana Boljar:

"U procjep rubnih uvjeta nevelike parcele u Ivanić-Gradu – pruge, postojeće kuće i susjedne izgradnje, utisnuta je izdužena adicija kuće za oca i kćer. Postavljanjem uza sjeverni rub čestice arhitekti izlažu novu prizemnicu južnom osunčanju i rekreiraju iščezlu tipologiju kompaktnog dvorišta uokvirenog stanovanjem, radom i susjedima.

Ulaskom kroz ostakljeni zabat ukazuje se ideja kuće, artikulirana u poprečnom presjeku malih dimenzija i velike heterogenosti. Tripartitnom podjelom raščlanjuje se na zidani potez služećih sadržaja prema susjedu ostakljeni niz dnevnih prostora u središnjoj osi, trijem prema vrtu. Gradacija od čvrstog i tamnog prema levitirajućem i otvorenom dodatno je naglašena tvarnošću gradbenih elemenata. Servisi, stiješnjeni na minimalne utilitarne dimenzije između dvaju usporednih zidova i betonske kape, ustupaju svoju visinu sjevernoj orijentaciji kuće i poprečnom provjetravanju. Postaju oslonac mjernoj skali krovnih drvenih nosača koji, iako dilatirani od oplošja, drže na okupu staklenom cezurom odvojene zidnu i krovnu plohu, baš kao što to čini i klupa, koja poput drvenog klina povezuje podnu plohu kuće i trijema s fiksnim ostakljenjem pročelja. Dva drvena elementa koja ne dopuštaju kući da se "razleti" evociraju dojam što nas vraća na misao o kući kao skloništu, minimalno zaštićenom od vanjskih utjecaja. Umnažanjem presjeka stvara se iluzija da kući nema kraja; pred nama se rastvara dom koji ne umanjuje svojeg stanara.

Prostorno, taktilno i ambijentalno bogatstvo ove male kuće stoji nasuprot svim tržišnim postulatima stanogradnje, kao podsjetnik da se kvaliteta arhitekture stanovanja ne iskazuje brojkom izgrađenih kvadrata ili utrošenih sredstava te da može i treba (ponovno) biti dostupna svima".

image

Kuća Nodi

/Marko Ercegović
image

Kuća Nodi

/Marko Ercegović
image

Kuća Nodi

/Marko Ercegović

Autori pak kuću opisuju riječima:

"Zbog potrebe za dodatnim stambenim prostorom tročlane obitelji, postojeća poluugrađena prizemnica s dvostrešnim krovom proširuje se dogradnjom. Dogradnja je uska, niske strehe, uvučena u odnosu na postojeći objekt i smještena uz zapadni rub parcele. Udomljava dnevne stambene prostore, glavni ulaz, kuhinju, blagovaonicu, loggiu, dnevni boravak, te vanjsku terasu s roštiljem u nastavku, dok su sobe u postojećem dijelu kuće. Dogradnja je tripartitna građevina: uz rub parcele smješteni su servisni prostori, središnji širi su primarni sadržaji, dok je treći dio dugi trijem uz novoformirano zatvoreno dvorište.

Trijem čini duga drvena klupa koja se iz interijera kuhinje i blagovaonice pretače u pod vanjskog prostora. Granicu između trijema i unutrašnjeg prostora čini staklena stijena pune visine, od klupe do donje kote strehe.

Konstrukciju dogradnje čine dva uzdužna zida od betonske blok opeke koji nose betonsku ravnu ploču nad pomoćnim prostorima te drveni kosi krov nad primarnim prostorima. Drvena hrastova konstrukcija koja čini jednostrešni krov oslonjena je na vitku čeličnu konstrukciju koja ujedno nosi fiksno ostakljenje. Kosi krov i streha koja čini trijem obloženi su sirovim falcanim aluminijskim limom. Sve stolarske obloge, klupa, trijem, pročelje prema vrtu i ulazu izvedene su daskama ariša i zaštićena uljenjem".

image

Kuća Nodi

/Marko Ercegović
image

Kuća Nodi

/Marko Ercegović
image

Kuća Nodi

/Marko Ercegović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 09:20