MARKO VRDOLJAK

‘Otvorio sam izložbu u zgradi UN, u ovom nevjerojatnom gradu kojeg ne mogu usporediti ni s jednim na svijetu‘

”Ljepota Hrvatske”

 /Misija Rh Pri Un-u
Veliki projekt u sklopu kojega sam portretirao 21 poznatu Hrvaticu ostvario sam u suradnji sa slikarom Dimitrijem Popovićem

Zagrebački fotograf Marko Vrdoljak koji ovoga puta posjet Velikoj Jabuci može zahvaliti izložbi "Ljepote Hrvatske", jednoj od četiriju izložaba ("Nevjerojatna Hrvatska 1", "Nevjerojatna Hrvatska 2", "Plavo – zelena Hrvatska" i "Ljepote Hrvatske") koje je tijekom zadnjih petnaest godina napravio za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te koje već godinama putuju po svijetu.

image

"Ljepote Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u
image

"Ljepota Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u

Naime, izložba "Ljepote Hrvatske", koja se sastoji od četrdeset radova iz raznih projekata ovoga fotografa, prvotno je predstavljena u Milanu, a 5. lipnja otvorena je i u zgradi Ujedinjenih Naroda u New Yorku, u kojoj će se nalaziti do 16. lipnja.

"Fotografije isprintane u velikim dimenzijama okupljaju motive grada Zagreba, Dubrovnika, Nacionalnog parka Plitvička jezera, Nacionalnog parka Krka, Nacionalnog parka Brijuni, zračnih snimaka Unija, Cresa, Slavonije, Majerovog Vrela, Lipovog polja..."

"Iza mene su veliki dani. Otvorio sam izložbu u zgradi Ujedinjenih Naroda u ovom nevjerojatnom gradu kojeg ne mogu usporediti ni s jednim na svijetu. NY je uistinu poseban po mnogim segmentima, svijet za sebe, svemir različitosti i zajedništva istovremeno", podijelio je na dan otvorenja izložbe dojmove na svome Facebook profilu te uza status priložio fotografiju iz dijela Brooklyna.

image

Marko Vrdoljak i Ivan Šimonović

/Misija Rh Pri Un-u
image

Ivan Šimonović, ambasador stalne misije RH pri UN-u
i Csaba Kőrösi, predsjednik Opće skupštine UN-a

/Misija Rh Pri Un-u

New York je, smatra Vrdoljak, "grad u kojem možete vidjeti najbolje i najgore od svijeta".

"On nema veze s Amerikom. On je svijet za sebe. Iz perspektive New Yorka i Njujorčana Hrvatska je jako udaljeni, mali kvart, njima nebitan pa mi je drago što se izložba fotografija o ljepotama Hrvatske dešava na najprestižnijem mjestu u New Yorku - u zgradi UN-a", nastavlja Vrdoljak koji trenutno živi na četiri lokacije - u Rovinju, Zagrebu, na otoku Lošinju te u Italiji, odakle mu dolazi supruga.

Zbog prirode posla svoja mjesta stanovanja ipak ponekad zamjenjuje Tajlandom, New Yorkom, Provansom i raznim dijelovima Italije, kuda odlazi s drugim fotografima.

"U rujnu idemo u Toskanu, a sljedeće godine osim u Toskanu idemo i u Pugliju, na Siciliju, zatim ponovno u New York te na Tajland", najavljuje fotograf čiji fotografski spektar interesa zahvaća i područje akta te ljepote ženskoga tijela.

image

"Ljepota Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u
image

"Ljepote Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u
image

"Ljepote Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u

"Radio sam fotomonografije grada Zagreba, lošinjskog arhipelaga, Nacionalnog parka Brijuni te Nacionalnog parka Risnjak, a veliki projekt u sklopu kojega sam portretirao 21 poznatu Hrvaticu ostvario sam u suradnji sa slikarom Dimitrijem Popovićem. Fotografije smo isprintali na velika slikarska platna, a Popović je potom preko njih slikao", objašnjava Vrdoljak te dodaje da je izložba s Popovićem - "One su ovdje" već gostovala u galeriji Sponza na Stradunu u Dubrovniku i u Fotoklubu Split u Marmontovoj ulici u Splitu te da će je u rujnu otvoriti i u Rovinju u Fotogaleriji Batana.

Osim u New Yorku, izložba fotografija "Ljepote Hrvatska" prethodno je 31. svibnja otvorena i u zgradi Nacionalnog muzeja lijepih umjetnosti u gradu Alžiru u organizaciji Veleposlanstva RH u Alžiru u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH. Izložba će trajati mjesec dana.

Uz ostale nagrade i priznanja Vrdoljak je dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj „Tošo Dabac“, za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj. Član je ULUPUH-a.

Fotografija „Ovčji raj“, snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-tog „DigitalFoto Magazina“ kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa dok su njegove fotografije grčkog kipa „Apoksiomena“ uvrštene u službeni katalog British Museuma, „Defining beauty: the body in ancient Greek art“.

Svoje radove do sada je osim u Hrvatskoj predstavio na izložbama u SAD-u, Kanadi, Rusiji, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini, Češkoj, Belgiji, Vatikanu, Latviji, Bugarskoj, Crnoj Gori…

image

"Ljepote Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u
image

"Ljepote Hrvatske"

/Misija Rh Pri Un-u
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:08