RAFAELOV KOD

Otkriće koje mijenja sve: Rafaelova slika Ezekijelova vizija nije original?

ZAGREB - Rafaelova slika “Ezekijelova vizija” u stalnom je postavu Palazzo Pitti u Firenzi. Slavili su je i brojni pape i filozofi poput Voltairea, oteo ju je Napoleon, a iz Louvrea je poslije vraćena u Italiju. Najnovija istraživanja pokazuju da je možda riječ o kopiji naslikanoj poslije smrti velikog majstora.

Sve se promijenilo kad se u Italiji pojavila jedna druga, gotovo identična “Ezekijelova vizija”. Venecijanski profesor Roberto de Feo krenuo je u istraživanje. Kako je otkrio medijima, među kojima i talijanskom L’Espressu, putovao je po vodećim europskim muzejima u potrazi za istinom. I došao do revoluicionarnog otkrića: u Palazzo Pitti ne visi original.

Telefonski poziv

Sve je počelo tri godine prije jednim neobičnim telefonskim pozivom u kojem je profesoru de Feu rečeno da se u privatnoj kolekciji u blizini Ferrare nalazi Rafaelova slika identična onoj u Pitti.

“U početku im nisam vjerovao, no kada sam sliku vidio uživo, zadrhtale su mi ruke. Boje, gracioznost, svjetlost... sve je i na toj slici fantastično”. I X zrake su na novopronađenoj slici otkrile Rafaelov potpis. Nadalje, Rafael je često mijenjao izgled slike u procesu, a ovaj se put uopće nisu vidjeli tragovi promjene. Marljivim je istraživanjem otkrio da su se već u 18. stoljeću pojavile dvije verzije.

Zaredao je niz nelogičnosti: službeno piše da je sliku naručio bolonjski grof Vicenzo Hercolani. De Feo je otkrio da je Hercolani tada imao deset godina pa sliku nije mogao naručiti.

U Palazzo Pitti visi ona verzija koju je imala obitelj Medici. Kako je de Feo otkrio u istraživanju, već je bilo poznato da je kod talijanskih mecena bila kopija te slike, dok je original otišao u Francusku Filipu II. Orleanskom, rođaku Luja XV.

30 milijuna eura

Kako je de Feo rekao, otkrio je da se i ranije sumnjalo na sliku, ali je to prešućeno. Original inače vrijedi između 30 i 40 milijuna eura.

O svemu će konačnu odluku donijeti sud povjesničara umjetnosti na čijem je čelu Salvatore Settis, a slika će biti i izložena javnosti u firentinskoj Accademiji dei Lincei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 06:50