UZ POVIJESNI DVORAC

Osvojili su našu obalu, a sada ih žele i susjedi: U Italiji počinje gradnja projekta naših poznatih arhitekata

Vizualizacija projekta

 3lhd/
Cijelo područje bit će pretvoreno u pješačku zonu u kojoj promet vozila ima sekundarnu ulogu, a pješacima se daje istaknuta uloga u prvom planu

Uskoro u gradiću Grignanu u Italiji počinje realizacija projekta koji su osmislili hrvatski arhitekti. Tako će studio 3LHD ostaviti svoj trag i na rivi Grignano, zoni nadomak povijesnog dvorca Miramare u blizini Trsta. Početak radova je najavljen danas, 15. listopada, a prva na redu je realizacija dijela projekta panoramskog dizala koje će voditi od rive do dvorca.

Arhitektonski studio 3LHD, poznat i po tome što su autori rive u Splitu te niza projekata na našoj obali, na primjer hotela Lone u Rovinju i ACI marine Rovinj, sportske dvorane Bale, sada širi svoj utjecaj i na susjednu stranu jadranske obale. Ovo će biti njihov prvi projekt u Italiji.

image

Aktualno stanje

3lhd foto/
image

Vizualizacija istog područja buduće rive

3lhd/

Obnova luke Grignano temelji se na konceptu visoko funkcionalnog otvorenog pješačkog

prostora s različitim urbanim područjima. "Cilj je bio redefinirati promet i parkiranje vozila,

poboljšati dostupnost i funkcionalnost postojećih objekata te uspostaviti bolje veze s dvorcem i parkom Miramare", objasnili su u 3LHD-u.

Kako bi se naglasilo pješačko korištenje prostora te pješačke veze, cijelo će područje biti pretvoreno u pješačku zonu u kojoj promet vozila ima sekundarnu ulogu, a pješacima se daje istaknuta

uloga u prvom planu. Smanjenjem dominacije motornog prometa poboljšat će se pristupačnost pješacima i njihova mobilnost, povećat će se privlačnost javnih prostora te potaknuti kretanje ljudi i poslovnih aktivnosti u području.

image

Vizualizacija panoramskog lifta koji će se prvi realizirati

3lhd/
image

Mjesto izlaska iz dizala u razini dvorca

3lhd/

"Očuvanje postojećih stabala i uvođenje nove zelene površine, prilagodljive i prilagodljive u upotrebi, bili su ključni elementi ovog projekta. Tako luka Grignano postaje proširenje parka Miramare i stvara novi, prirodniji karakter cijelog područja. Osim toga, prilagođava različite oblike urbanog namještaja koji omogućavaju ljudima da više koriste javni prostor i stvaraju jedinstven pamtljivi karakter koji će poticati želju za povratkom", navedeno je u objašnjenju projekta.

image

Vizualizacija rive Grignano

3lhd/

Kako bi se postigao harmoničan odnos s okolinom, dvije su opcije odabrane za podlogu:

prirodni kamen kirmenjak i beton s izloženim agregatima. Kirmenjak je poznat arhitektonski građevinski kamen iz Istre, poznat i kao orsera, pietra d´Istria, pietra d´Rovigo, lake flower, istrian flower, giallo venato d´orsera, bianco-giallastro di Parenzo ili avorio. Upotreba ova dva materijala, objašnjavaju arhitekti, i njihova kvalitetna svojstva pomažu i u suočavanju s trenutačno prisutnim problemima korijenja i uništenja površinskih slojeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 14:27