PERFORACIJE NAPADAJU

Njihove provokacije zauzet će grad, oni su novi mainstream

Festival izvedbenih umjetnosti Perforacije stiže u dosad najjačem izdanju

Zaboravite neraspremljene krevete i dijamantnu lubanju, piše Financial Times, aludirajući na razvikane i dobro prodane radove britanskih umjetnika Tracy Emin i Damiana Hirsta. Novi, suvremeni žanr napokon je došao u središte interesa svjetskih kolekcionara: performans umjetnost.

Krah slika na zidu

Teško je razumjeti umjetnost 20. stoljeća bez razumijevanja performansa, a kraj kulture materijalizma označit će, predviđaju teoretičari, i krah tradicionalnog gledanja na pojam kolekcionara: nije, naime, riječ tek o vješanju slika na zid. “Koncept sakupljanja suvremene umjetnosti mora se promijeniti i kolekcionari se moraju obrazovati na tom području”, rekla je Guardianu Marina Abramović.

Berlinska zvijezda Tito Sehgal ideje koje stoje iza njegovih performansa prodaje usmeno, uz prisutnost odvjetnika, no oni ipak postižu cijenu i do 150 tisuća funti. Svijet tržišta umjetnosti okrenut je naopačke i kriteriji više nikada neće biti isti.

U Hrvatskoj još nije postignut taj status u prodajnom smislu konceptualne umjetnosti, ali u smislu izvedbe jest. Performeri su definitivno zvijezde, a performans umjetnost novi je mainstream. Situacija u državi uvjetovala je da njihova najčešća meta budu političari. Siniša Labrović gostovao je na tri različita festivala koji su održani u posljednjih mjesec dana.

Počast beskompromisnom

Novo izdanje festivala bogatog programa, Perforacije, koji će se održati u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, obećava još više, a kao posebne poslastice izdvajamo nastupe Slavena Tolja, koji će nas naučiti kako se ponovno crvenjeti, i Vlaste Delimar. Kraljica performansa odat će na Trgu bana Jelačića počast svom kolegi Tomislavu Gotovcu. Perforacije počinju 16. listopada, a dva dana prije u galeriji SC ista umjetnica izvest će performans posvećen također velikom pokojnom umjetniku Željku Jermanu, njezinu bivšem suprugu.

- Imala sam potrebu odati počast čovjeku koji mi je dao samopouzdanje, pokazao koliko se isplati biti beskompromisan i svoj. Moji su radovi uvijek imali miris njegovih ideja - kaže Vlasta Delimar.

Milodar za umjetnike

U galeriji Nova u koncepciji Davora Miškovića i Nemanje Cvijanovića otvorena je izložba naših najprovokativnijih umjetnika čija je tema upravo odnos tržišta umjetnina i umjetnosti. Tržište je, kažu društveno angažirani umjetnici koji su se okupili na izložbi, zapostavljeno, pa je vrijeme da se izađe iz sive zone. Siniša Labrović je izložio škrabicu za milodar za umjetnike, Igor Grubić pokazuje odnos tržišta i umjetnosti kroz povijest, grupa ABS javno je pokušala potkupiti kustosice iz WHW-a da ih izlažu na Venecijanskom bijenalu... niz provokativnih radova koji bi trebali ukazati na njihov težak položaj. Ako se ostvare predviđanja svjetskog tržišta i Financial Timesa, kutija za milodar više im neće biti potrebna. Možda će je u budućnosti trebati slikari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:59