Crnobijeli Zagreb

Nepoznate fotografije Ivana Standla: Ovako je Zrinjevac, pred Božić, izgledao prije 140 godina

Ivan Standl: Palača baruna Vranyczany-Dobrinovića, albuminski otisak, 1883. – 1895

 Mgz Foto/Ivan Standl
Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao je kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880.

Prije točno sto četrdeset godina, otprilike negdje na današnji dan, netom prije Božića, fotograf Ivan Standl, snimio je Palaču baruna Vranyczany-Dobrinovića na Zrinjevcu, palaču na kojoj je danas smješten Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Prošlo je, tada, kao i danas, bilo par godina od velikog potresa, koji je Zagreb zadesio 1880. godine, u oba je potresa građevina oštećena. No, na ovoj je fotografiji posve pokrivena snijegom, tek je nekoliko slučajnih prolaznika, muškaraca u cilindrima.

image

Ivan Standl: Palača baruna Vranyczany-Dobrinovića, albuminski otisak, 1883. – 1895

Mgz Foto/Ivan Standl

Fotografija je dio izložbe koja se u Muzeju grada Zagreba otvara u četvrtak, 15. prosinca, pod nazivom "Ivan Standl – Zagrebački fotograf, autorskog tima: Dubravka Stančec, Ivana Gržina i Dunja Nekić.

Ivan Standl rođenjem Čeh, jedan je od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj. U Zagrebu je od sredine 1860-ih sve do smrti vodio profesionalni atelijer. Portretirao je građanstvo, snimao prirodne i kulturne znamenitosti, različite umjetničke predmete, ali i za potrebe znanstvenih istraživanja. Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao je kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880. godine.

image

Ivan Standl Palača baruna Vranyczany-Dobrinovića, albuminski otisak, 1883. – 1895., MGZ fot- 17362

Ivan Standl, MGZ

Muzej grada Zagreba u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt, u povodu 190. obljetnice Standlova rođenja i 125. obljetnice smrti, pripremio je prvu monografsku izložbu ovoga majstora fotografije, kojega je Gjuro Szabo, davnašnji ravnatelj ovoga muzeja, prozvao „nenadkriljenim zagrebačkim fotografom“.

Ne zna se puno o njegovu dolasku u Zagreb, no nagađa se da se upoznao s Augustom Šenoom tijekom njegovog studija u Pragu i zahvaljujući tom poznanstvu došao u Zagreb. S fotografskim radom započeo je u svojim atelijerima na više adresa u Ilici, da bi od 1875. do smrti radio u Mesničkoj 9. Standl je fotografirao brojne istaknute osobe iz javnog i kulturnog života Zagreba, oglašavao se i u novinama.

Nakon potresa neumorno je snimao porušeni Zagreb, kojeg je obilazio sa Šenoom, iako je i njegov atelijer bio znatno oštećen. Car Franjo Josip ga je 1881. odlikovao zlatnom kolajnom za znanost i umjetnost, a poznate je njegova fotografija koja prikazuje Franju Josipa kako 1895. tijekom svog posljednjeg posjeta Zagrebu udarcem čekića o ciglu na balkonu otvara novu kazališnu zgradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:58