SEVERINA, TUĐMAN...

Na otvorenju izložbe Nika Titanika u Dubravi bio je i Zoran Milanović. Zanimljivo je kako je prikazan...


Otvorenje izložbe karikatura Nika Titanika Mi Hrvati 

 Ranko Suvar/Cropix
Povod je izložbe u galeriji Filakovac trideset godina karijere ovog karikaturista

Otvorenje izlozbe karikatura Nika Titanika "Mi Hrvati" na kojoj je prisustvovao Predsjednik RH Zoran Milanović.

Izložba je otvorena povodom 30 godina profesionalne karijere u Galeriji "Vladimir Filakovac" Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu otvorena je samostalna izložba Nika Titanika "MI HRVATI".

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je o izložbi napisala:

"Nakon velike retrospektivne izložbe "Kronika hrvatske gluposti" u Muzeju Mimara u rujnu 2019. godine kojom je Nik Titanik obilježio 25 godina karijere, a koja je u narednih pet godina proputovala Hrvatskom i posjetila ukupno 11 gradova, upoznajući širu javnost s njegovim profesionalnim djelovanjem, u 2024. godini Nik Titanik obilježava jubilarnih 30 godina profesionalne karijere i to samostalnom izložbom "MI HRVATI". Dok je retrospektivna izložba omogućila širi uvid u razvoj i promjene u rukopisu i tematici samog autora, izložba "MI HRVATI" predstavlja kulminaciju svega što se zbivalo u posljednjih 30 godina i što smo mi kao narod, ali i Nik Titanik kao kroničar hrvatske gluposti, proživjeli i doživjeli živeći i radeći u našoj zemlji. Nik Titanik predstavit će se s ukupno 12 karikaturalnih portreta najvećih hrvatskih stereotipa kojima smo imali "zadovoljstvo" svjedočiti zadnjih 30-ak godina hrvatske povijesti. Uz njih će svoje mjesto zauzeti i karikature bivše predsjednice, bivših i sadašnjeg predsjednika. Ukupno 18 posve novih i do sada neizlaganih radova bit će predstavljeno na izložbi "MI HRVATI". Karikature su provokativne, ali ne i uvredljive. Doduše, svatko će se moći prepoznati u barem jednom detalju, pa upravo zato i glavni slogan izložbe glasi: "... jer i veliki narodi se znaju šaliti na vlastiti račun." A mi to jesmo ili si bar tako utvaramo.

image
Ranko Suvar/Cropix

ik Titanik karikaturu percipira kao korektiv društva, a njegova poznata krilatica "Humor je ozbiljan posao" u potpunosti sažima srž njegova djelovanja. U aktualnom ciklusu, Nik Titanik uspio je nesposobne političare, društvene parazite, sumnjive bogataše, birokrate, uhljebe svih vrsta i oblika, špekulante, poltrone, lažne Hrvate, zlatnu mladež, te sav krkanluk, primitivizam, mito i korupciju sažeti u 12 karikaturalnih portreta koji ujedno predstavljaju kronologiju zbivanja u našoj zemlji u posljednjih 30 godina. Riječ je o onima koji čine i podržavaju vlast, sastavni su dio hrvatske birokracije i administracije, ali i o onima koji predstavljaju javni život i djelovanje, utjelovljuju nove postulate ljepote, a tijekom vremena postali su i simboli novih ljudskih vrijednosti i težnji. Svaki portret je slojevit i ismijava i razobličuje određene političke, socijalne i moralne iskvarenosti. Nik Titanik polazi od stvarnosti, uopćujući osobine koje vežemo uz određene profile ljudi, ali i uloge koje oni igraju u društvu. Svojim istančanim, pronicljivim i povremeno oštrim humorom, Nik Titanik sažima aktualne pojave i stanja u društvu kroz uprizorenje 12 stereotipa putem kojih se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko i na koji način dolazi do rukovodećih i vladajućih pozicija u društvu te tko i na temelju kakvih uspjeha se danas smatra uspješnim – je li riječ o humanističkom, pedagoškom, obrazovnom, znanstvenom i tehnološkom napretku ili o poltronima i kvazi-zvijezdama bez pokrića.

image


Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Karikature Nika Titanika povremeno su oštre, direktne i provokativne, no istovremeno one nisu uvredljive i vulgarne. Nik Titanik vlastito djelovanje ne percipira kao posao već način života. Karikatura za njega predstavlja kritički korektiv društva, no isto tako i osobnu terapiju i borbu protiv sustava u kojem živimo. Sve ono doživljeno i spoznato, Nik procesuira, obrađuje i pretače u karikaturu. Kroz stereotipe, on komunicira i vlastite traume i iskustva koja je doživio tijekom tridesetogodišnjeg bilježenja i komentiranja političke i društvene svakodnevnice u Hrvatskoj. Pritom, ne štedi ni sebe te ukazuje da smo svi krvavi ispod kože i da smo svi griješili, ali istovremeno imamo i mogućnost, ali i odgovornost, putem introspekcije doći do samospoznaje i postati bolji ljudi."

Izložba ostaje otvorena do 10. listopada 2024. godine.

image

Mi Hrvati

/Nik Titanik

O Niku Titaniku

Nik Titanik je nadimak i pseudonim Nikole Plečka, karikaturiste, ilustratora, strip crtača i grafičkog dizajnera rođenog u Zagrebu 3.5.1974. godine.

Pod velikim utjecajem stripovske scene, 80-tih godina XX. stoljeća, Nik počinje crtati stripove upijajući stil Magnusa & Bunkera te stvara solidnu kolekciju amaterskih home-made serijala koji nisu bili za objavljivanje, ali su poslužili kao kvalitetna podloga za daljnje crtačko usavršavanje.

Zaljubljen u crtanje od malih nogu, svoj prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine, a intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998.Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management).

Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom. Prvi ozbiljan angažman dobiva u studentskom listu "Puls" gdje mu objavljuju karikaturu Davora Gopca početkom 1994. godine. Slijedi suradnja s tjednicima "Danas", "Panorama", "NET" itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije.

Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravan član Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature na festivale širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u "Večernjem listu" i "Slobodnoj Dalmaciji", te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala "Internet Monitor", prvi puta pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnik u "Hrvatskom Slovu" gdje objavljuje portretne karikature političara.

image
Ranko Suvar/Cropix
image


Ranko Suvar/Cropix

Početkom 2001. godine objavljuje prvi hrvatski internet animirani film "Šatro" na portalu Internet Monitor.

Krajem 1999. godine postaje član Hrvatskog društva karikaturista, a u veljači 2001. godine pokreće službenu web stranicu Hrvatskog društva karikaturista. Od 2001. do 2003. godine obnašao je funkciju tajnika Hrvatskog društva karikaturista. U istom razdoblju, karikature su mu redovno objavljivane u "Nedjeljnom Vjesniku".

Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list "24 sata" i do danas ih je objavio više od 14500 (podatak iz kolovoza 2024.).

U veljači 2008. godine primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. godine u Hrvatsko novinarsko društvo.

U svibnju 2006. godine osniva vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura, ilustracija i stripova radi i poslove vezane uz grafički dizajn.

Krajem 2019. godine izdaje svoj prvi strip album pod nazivom "1573."

Od sredine 2021. godine do danas ilustrira i grafički oblikuje slikovnice iz serije meteo-slikovnica "Vremenaste priče" za koje je tekst napisao poznati meteorolog Zoran Vakula.

Početkom 2023. godine izabran je za predsjednika Hrvatskog društva karikaturista. S obitelji živi i radi u Svetoj Nedelji, između Zagreba i Samobora.

Može se pohvaliti nizom nagrada za karikaturu, kao što su, 1. nagrada “Zlatna kost” na Međunarodnom festivalu karikatura u Blatu (2000.), posebno priznanje na Međunarodnom natječaju Goethe Instituta u Njemačkoj (2001.), 2. nagrada na Međunarodnom festivalu u Varaždinu (2001.), 2. nagrada na Međunarodnoj izložbi karikature u Zagrebu (2003.), posebno priznanje na Međunarodnnoj izložbi karikature u Zagrebu (2011.), 1. nagrada na Prvom salonu karikature u Oroslavju (2013.) te 1. nagrada na Prvoj zagrebačkoj smotri političke karikature (2014.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:34