BORBA ZA PUBLIKU

Muzeji stvorili dilemu - otići na impresioniste ili Miróa?

Dvije velike izložbe, u Klovićevim dvorima i Umjetničkom paviljonu, otvaraju se isti dan

Galerija Klovićevi dvori jesensku je sezonu otvorila, uz izložbu o Prvom svjetskom ratu i suvremenoj fotografiji iz Austrije, i jednodnevnim događanjem koji je podsjetio na obljetnicu izložbe o kineskoj umjetnosti “Drevna kineska kultura” iz vremena kada je ravnatelj bio Ante Sorić, a ovu je galeriju, koja se tada zvala MDC, posjetilo nekoliko stotina tisuća ljudi.

Hoće li u tom stilu, u tom podsjećanju na prošla, vrlo lako i bolja vremena i posjećenije muzeje, proći i nova sezona izložbi? Moguće.

I Knifer i Šebalj isti dan

Ipak, iznimaka ima. Prvi i najznačajniji dolazi upravo iz ove institucije. Izložba “Normandija/Rađanje impresionizma” koja se otvara 2. 10, i trajat će puna tri mjeseca, dovest će djela nekih od najznačajnijih umjetnika impresionizma, među kojima su velika imena klase kao što su Eugene Delacroix, Gustave Courbet, Théodore Gericault, Claude Monet, Auguste Renoir...

Slučaj je htio da se istog datuma, 2. listopada, otvora i dugo najavljivana izložba Joana Miróa i njegovih djela iz Fondacije Maeght; izložbu radi bivša kustosica Klovićevih dvora, sada ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić. Fondacija Maeght koja se, inače, bori s velikim financijskim poteškoćama, ima neka od najznačajnijih djela španjolskog umjetnika. To je ujedno i jedina izložba koja će se otvoriti u ovoj instituciji do kraja godine.

Muzeji i galerije pozabavit će se, vrlo skoro, djelima trojice značajnih hrvatskih umjetnika, na posve različite načine; retrospektivna izložba Julija Knifera otvara se 20. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, u istoj se instituciji šest dana kasnije otvara izložba iz Arhiva Ivana Picelja. A istog se datuma kada i Kniferova, otvara izložba Ive Šebalja u Gliptoteci HAZU, riječ je o djelima iz privatne zbirke Ivora Zidarića.

Stota obljetnica rata

Muzej grada Splita priprema izložbu u listopadu vezanu uz ovaj grad i Prvi svjetski rat, dok će u prosincu Muzej grada Zagreba otvoriti izložbu također o Prvom svjetskom ratu, no u Zagrebu, pa izložbi vezanih uz stotu obljetnicu ovog rata, kojih je već otvoreno nekoliko, neće nedostajati.

Neki od highlighta

‘Normandija/Rađanje Impresionizma’

Klovićevi dvori, 2. listopada

Izložba “Normandija/Rađanje impresionizma” predstavit će 90 radova iznimno značajnih umjetnika Normandije, od Claudea Moneta do Eugčnea Delacroixa. Traje tri mjeseca, sve do 4. siječnja, a kustos je Alan Tapié. Tema je izložbe kako su se u 19. stoljeću umjetnici sklanjali u Normandiju, bježeći pred industrijskim okolišem koji je preuzimao velike gradove. U Normandiji su slikali pejzaže te svakodnevni život seljaka i ribara. Izložba je podijeljena na četiri dijela; slike spomenutih seljaka i ribara, zatim slike u krajoliku, one koje su nastajale uz Seinu te slike koje su nastale na farmi. Farma Saint Siméon, naime, smještena na Côte de Grâce, početkom 19. stoljeća bila je sastajalište umjetnika, slikara i glazbenika, među kojima su bili Jean-Baptiste Corot, Gustave Courbet, Constant Troyon, Eugčne Boudin...

Joan Miró

Umjetnički paviljon, 2. listopada

Aimé Maeght, poslovni čovjek sa neospornim osjećajem za umjetnost i pariški galerist koji je među prvima prepoznao važnost Chagalla i Kandinskog, bio je prijatelj Jacquesa Préverta, Henrija Matissea, Georgesa Braquea. Njegov je muzej, na jugu Francuske, otvorio André Malraux koji je u to doba bio ministar kulture. Muzej sada vodi njihov drugi sin, imaju više od 130 tisuća umjetničkih djela i godišnje ih posjeti oko 200 tisuća ljudi.

Lokacija ima i kapelu čiju je unutrašnjost oblikovao, među ostalima, i Miró, inače glavna zvijezda fondacije. Slika “Žena sa pticama”, skulptura “Stepenice za bijeg” samo su neka od njegovih djela u ovom muzeju. Stručnjaci tvrde kako je bez djela iz Fondacije Maeght nemoguće napraviti izložbu.

Dinko Kovačić

Gliptoteka HAZU, 6. studenoga

Karijeru velikog splitskog arhitekta promijenilo je sudjelovanje na urbanističkom projektu Split 3, šezdesetih godina prošlog stoljeća; priča o ovom projektu ima i međunarodnu reputaciju, primjerice spominje se i u knjizi Jane Jacobs: “Gradovi i bogatstvo naroda. Kako se zaista pokreće ekonomski razvoj”. “Tražio sam dogovor i mjeru. Dogovor između suvremenosti i tradicije i mjeru između zadovoljstva i sreće”, svojedobno je rekao o ovom projektu. Kovačić je i autor nekih od najljepših kuća na jadranskoj obali, predvodi Vila Stupalo na Mejama u Splitu. Sve ćemo moći vidjeti na arhitektovoj retrospektivi.

Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca

MUO, 11. studenog

Kustosica izložbe je Arijana Koprčina, a obuhvaćen je izbor zavjetnih darova od 14. do 19. stoljeća koje su crkvama Boke kotorske poklanjali brojni bokeljski pomorci. Odabrani su radovi iz najpoznatije marijanske pomorske zavjetne crkve - Svetišta Gospe od Škrpjela, potom iz katedrale Sv. Tripuna u Kotoru te iz niza crkava. Veći dio izložbe čine srebrne zavjetne pločice s prikazima brodova među kojima se ističe originalni antependij izrađen od votivnih pločica prčanjskih pomoraca. Izložit će se i ex vota u obliku srebrnih relikvijara, monstranci, kanonskih ploča, oltarskih svijećnjaka, raspela, kaleža i drugih crkvenih predmeta te slike s prikazima brodova zahvaćenih olujom. Svi su predmeti zavjeti bokeljskih pomoraca iz poznatih obitelji: Zmajević, Burović, Smeća, Bane, Milošević, Radimir, Luković, Florio, Visin i drugih.

Ostale nadolazeće izložbe

20. 9. Gliptoteka HAZU, Ivo Šebalj, iz kolekcije Ivora Zidarića, izložbu prati i knjiga Ive Šimata Banova

20. 9. MSU, velika retrospektiva Julija Knifera čiji su autori umjetnikova kći Ana Knifer te Zvonko Maković i Iva Radmila Janković

20. 9. MSU, izložba iz Arhiva Ivana Picelja, koji je prije dvije godine doniran ovom muzeju

2. 10. Moderna galerija, retrospektiva Zlatka Boureka

11. 10. Gliptoteka HAZU, nova djela Borisa Bućana

28. 10. Muzej za umjetnost i obrt, Guercino, nakon Caravaggia stižu djela ovog baroknog slikara

30. 10. MMSU Rijeka, izložba čija je tema pojava socijalizma u modernističkim salonima u Rijeci, gdje se, dokazat će kustosi ovog muzeja, pojavljuju prve apstraktne izložbe, prije nego u centrima poput Zagreba, Beograda, Ljubljane. Izložit će se djela iz fundusa, među kojima su radovi Džamonje, Glihe, Murtića...

listopad Muzej grada Splita, izložba “Split i Prvi svjetski rat”

18. 11., Moderna galerija, retrospektiva Milene Lah

25. 11. Boris Ljubičić, Kvadrat i krug

18. 12. Peter Kogler, MSU

prosinac, MGZ, izložba Zagreb u Prvom svjetskom ratu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:37