DOSTA IGRE

MUZEJ TOLERANCIJE DOBIO PROSTOR U BIVŠOJ ULJARI Branko Lustig: Mislim da je previše buke i galame oko Hasanbegovića

 Ranko Šuvar/CROPIX
Uljara je nekad bila vlasništvo jedne židovske obitelji, a trebala bi postati kulturni ili mutlimedijalni centar, mjesto gdje će se, kaže Lustig, govoriti o toleranciji te oživjeti prizori i slike iz života Zagreba kada je u njemu bilo jako puno židovskih obitelji

ZAGREB - Budući muzej tolerancije trebao bi biti smješten u prostor bivše zagrebačke uljare u Branimirovoj ulici, rekao je u četvrtak Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala tolerancije, nakon sastanka s čelnicima zagrebačke gradske vlasti.

"Već duže s gradonačelnikom Milanom Bandićem i pročelnikom Ivicom Lovrićem govorimo kako u ovome gradu nešto nedostaje, a sada kada festivalu tako dobro ide, mislili smo napraviti nešto veće te pokušati osnovati muzej tolerancije i holokausta", istaknuo je Lustig.

Uljara je nekad bila vlasništvo jedne židovske obitelji, a trebala bi postati kulturni ili mutlimedijalni centar, mjesto gdje će se, kaže Lustig, govoriti o toleranciji te oživjeti prizori i slike iz života Zagreba kada je u njemu bilo jako puno židovskih obitelji koje su sudjelovale u životu Zagreba, gradili kuće, imali kina i kavane. "Pokazat ćemo ljudima kakav je Zagreb bio i kakav nastojimo da opet bude jednog dana", dodao je.

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport je izvijestio kako je danas u proceduru krenula inicijativa da se osigura prostor za muzej radnog naslova Muzej tolerancije. "Krećemo s osiguranjem, uređenjem i stavljanjem u funkciju tog prostora", rekao je.

Po njegovim riječima, samo osiguranje se planira financirati iz gradskog proračuna, a uređenje stalnog postava i koncepcije iz sredstava Europske unije. "Realna prognoza je da se to može dogoditi u idućih jednu do dvije godine, a za 12. izdanje festivala muzej bi mogao biti spreman za otvorenje", dodao je.

Previše buke oko ministra Hasanbegovića

Ovogodišnje, deseto izdanje Festivala tolerancije održat će se sredinom travnja u Zagrebu. "Ponosni smo što smo festival kakvog nema u Europi uspjeli dogurati do deset godina, nadam se da je publika zadovoljna jer je kino Europa uvijek puno", rekao je Lustig, ustvrdivši kako se to može zahvaliti Gradu Zagrebu koji ih je podržao kada su ostali bez potpore i financijskih sredstava.

"Ove ćemo godine opet ćemo imati divan program s filmovima koji govore o tome da se može zajedno živjeti i da nisu važni boja kože i krvi, da smo svi isti pod ovim nebom", ustvrdio je.

Lustig je najavio da će na festival pozvati i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te je, upitan za rasprave koje se vode oko njega, ocijenio kako se nekoga ne bi trebalo cijeli život prozivati na temelju izjava u novinama, starih slika iz mladosti ili govora.

"Jedanput sam s njim razgovarao, bio je na našoj izložbi i čini mi se jako pristojan čovjek, mislim da je previše buke i galame oko Hasanbegovića", naglasio je Lustig, dodavši kako bi s njim trebalo ozbiljno razgovarati, te će mu u atmosferi tolerancije na festivalu pokušati objasniti "gdje živimo, da smo svi zajedno i da nema više onoga što je nekada bilo".

"Moramo zaboraviti na vrijeme ustaša i partizana. Kada se budemo prestali toga igrati i počnemo se baviti ozbiljnim stvarima kao što je muzej tolerancije i holokausta, sve će se promijeniti", zaključio je Lustig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 00:52