KONCEPTUALNA UMJETNICA

MARINA ABRAMOVIĆ NEĆE RADITI NIŠTA CIJELO LJETO 'Ovo je najradikalnije što sam dosad učinila'

 Youtube

Proslavljena konceptualna umjetnica Marina Abramović isplanirala je svoju sljedeću izložbu koja će biti otvoren za javnost 65 dana, odnosno šest dana u tjednu, osam sati dnevno.

- Ništa. Ne planiram ništa. Nema zadataka, samo ja. Bit će to najradikalnije što sam dosad učinila. Publika će biti moje sredstvo rada, ispričala je Marina Abramović za BBC.

Posjetitelji će moći ući u prostor galerije Serpentine te će morati ostaviti torbe, jakne, elektronsku opremu, satove, fotoaparate.. Važan će biti samo sadašnji trenutak.

Publika će biti glavno sredstvo komunikacije, odnosno preformansa, riješena osobnih predmeta i poveznica s virtualnim svijetom, prisiljena biti s umjetnicom na potpuno neplanirani način, u sadašnjosti.

- Bit ću tamo svaki dan. Osam sati dnevno, s posjetiteljima koje ne poznajem. Kada dođu nešto će se dogoditi. Svaki dan bit će drugačiji. Želim dokazati da se umjetnost može stvoriti od ničega, objasnila je za BBC.

Ovaj improvizirani performans nastavak je njezina projekta "Umjetnik je prisutan" kada su posjetitelji čekali u redi kako bi gledali u oči Marini Abramovic.

Izložba će biti otvorena u londonskoj galeriji Serpentine od 11. lipnja do 25. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:28