Matica hrvatska

Likovni kritičari u ponedjeljak će imati komemoraciju za Borivoja Popovčaka

Zagreb, 281017.
Borivoj Popovcak je ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora.

 Sandra Simunovic/Cropix
Njegov je profesionalni život obilježio ponajprije rad u Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U ponedjeljak, 28. ožujka 2022. u 12 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2 u Zagrebu) održat će se komemoracija za povjesničara umjetnosti, muzejskog savjetnika u mirovini, kustosa, višegodišnjeg upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora HAZU te člana HS AICA-e Borivoja Popovčaka. O osebujnosti i raznolikosti Popovčakova stručnog kustoskog djelovanja govorit će njegovi prijatelji, poznanici, kolege i suradnici Sanja Cvetnić, Vanja Babić, Đorđe Jandrić, Mladen Lučić te Igor Loinjak kao tajnik HS AICA.

Borivoj Popovčak umro je u Zagrebu u utorak 15. ožujka, a sahrana je održana 17. ožujka u krematoriju na Mirogoju.

Rodio se u Zagrebu, a studij arheologije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetuSveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1986. godine. Iako je njegov profesionalni život obilježio ponajprije rad u Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje je od 1989. do 2004. radio kao kustos, a od 2005. do 2020. obnašao dužnost upravitelja, Popovčak nikada nije izgubio živi interes za suvremena umjetnička kretanja. Gotovo s jednakim žarom pristupao je umjetnosti prošlosti kao i onoj aktualnoj, profilirajući se ne samo kao povjesničar umjetnosti za "stare majstore", nego i kao likovni kritičar te dobar poznavatelj suvremenih umjetničkih kretanja. Objavio je niz stručnih i znanstvenih tekstova i kritika, te knjige među kojima se izdvajaju "Markiz de Piennes: donator Strossmayerove galerije starih majstora" i "Zlatko i Joyce Baloković: donatori Strossmayerove galerije starih majstora". Uz Đuru Vanđuru i Sanju Cvetnić istražio je fotografski arhiv Artura Schneidera za potrebe knjige "Schneiderov fotografski arhiv: Hrvatski spomenici kulture i umjetnosti". Pisao je o opisima umjetnika Antona Vrlića i Vladimira Vrljića Ankina, donaciji "Vilim Svečnjak: donacija gradu Zagrebu", a s Mladenom Lučićem je 2001. godine objavio monografiju umjetniku Đorđu Jandriću pod nazivom "Hrpe – Đorđe Jandrić".

Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:25