UPEČATLJIVO

Jeste li primjetili novi logo Bobanovog restorana u centru grada? Priča u pozadini jako je zanimljiva...

Restoran Boban

 Tomislav Kristo/Cropix
Redizajn loga restorana radila je akademska slikarica Ana Barbić-Katičić, autoric koja iza sebe ima veliki međunarodni uspjeh: autorica je svjetskog FIFA-ina trofeja

Zagrebački restoran "Boban" redizajnirao je svoj vizualni identitet. Restoran bivšeg nogometaša Zvonimira Bobana i Leonarde Lončar, smješten u Gajevoj ulici, svoj je dosadašnji natpis modernizirao.

Logo, otkriva njegova autorica, akademska slikarica Ana Barbić-Katičić, poveznicu ima, ne samo s Bobanom, već i s njegovim drugim lokalom, slastičarnicom "b041", na čijem je logu te interijeru Barbić-Katičić također radila.

No, dok se slovo ‘b‘ iz toga loga (to jest, njegov ‘trbuh‘) referira na ploču koja aludira na glazbenu povijest Masarykove ulice, legendarnu Zvečku, Novi val i osamdesete u Zagrebu (poveznica s glavnim gradom vidljiva je i u upotrebi pozivnog broja za Zagreb 041), dizajn slova ‘b‘ iz novoga loga restorana podsjeća na obrnuto slovo ‘d‘ iz Dinama.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

"Logo restorana morao je biti pamtljiv i upečatljiv, ali i čist, a morao ga je karakterizirati i određeni ritam. Dizajn zaokružuje dodatni element koji stoji iza imena. Riječ je o silueti zgrade te luka. Kako je riječ o gradskom restoranu, simbol grada nalazimo u zgradi, dok je luk prisutan u arhitekturi restorana (vrata i svod restorana su u obliku luka)", objašnjava Barbić-Katičić, čiji je dizajn grafički prilagodila njena kći Klara, industrijska dizajnerica.

Barbić-Katičić, koja je zaslužna i za dizajn FIFA-ina trofeja Svjetske nogometne federacije, (opisuje ga kao pojednostavljeno i moderno rješenje koje je zadržalo svoj klasični identitet, a u vidu lopte, i asocijaciju na prvo Svjetsko prvenstvo u Urugvaju), suradnju s Bobanom je, pripovijeda, započela kroz njegov interes za likovnost. O njegovu umjetničkom afinitetu, kao i onome Leonarde Lončar, svjedoči, kaže Barbić-Katičić, njihova uključenost u svaki korak procesa stvaranja.

image
Damjan Tadic/Cropix

"Sugestijama je posebno pridonijela gospođa Leonarda, koja je vizualno i kreativno veoma talentirana", tvrdi slikarica koja otkriva da se posvećenost vlasnika "Bobana" promociji umjetnosti ogleda i u unutrašnjem uređenju restorana te konceptu REST ART.

image

Nikolina Šimunović i Ana Barbić Katičić

Biljana Blivajs/Cropix

"U restoranu je osiguran prostor za izlaganje djela umjetnika, a izložbenim prostorom postao je i cijeli jedan zid na kojem smo kolegica, akademska slikarica Nikolina Šimunović, i ja izradile mural od ručno rađenih keramičkih pločica. Nije tu riječ o serijskim estetskim rješenjima, u cijelom je prostoru vidljivo da vlasnici njeguju umjetnost", zaključuje Barbić-Katičić.

Inače je Ana Barbić Katičić napravila FIFA-in trofej prije sedam godina, izrađen je vrhunskom tehnologijom. O trofeju j za Fifa.com govorio i Zvonimir Boban. "Lopta na vrhu predstavlja povijest nogometa i povijest Fife. To je prekrasno ispričana priča koja prikazuje poštovanje prema nogometnoj tradiciji" rekao je Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 15:14