Dubravka Lošić

Jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica u Splitu izlaže presjek stvaralaštva od 80-tih do danas

Slikarica Dubravka Lošić

 Veronica Arevalo Allende/
Uz njezine najpoznatije cikluse u postavu će se naći i neki dosad neizlagani portreti

U splitskoj Galeriji umjetnina 8. lipnja otvara se izložba jedne od naših najznačajnijih suvremenih umjetnica Dubravke Lošić pod nazivom "Punćela". Postav koji je zamišljen kao niz ulančanih ambijentalnih situacija, pokriva široki vremenski raspon, od samih početaka stvaralaštva ove umjetnice, sredine osamdesetih godina, sve do danas. Dubravka Lošić poznata je po svom eksperimentiranju tehnikama i slikama-objektima, svojevrsnoj sintezi slikarstva i kiparstva, koje stvara od devedesetih. Isto tako za nju je specifično da se njezin cjelokupni opus dijeli prema ciklusima.

"Mislim da svako od nas ima svoj način, a ja sam uvijek radila u ciklusima i u nizovima jer sam smatrala, i još uvijek tako mislim, da se ne mogu izraziti samo kroz jedan komad, da mi treba niz, jer iz jednog komada nastaje drugi i tako se stvara ciklus koji opet ostaje nedovršen i koji se opet negdje prožima sa drugim ciklusima", rekla je u jednom intervjuu za Globus Dubravka Lošić.

Na izložbi će biti predstavljen izbor iz njezinih ciklusa "Imago anima" (2012. – 2013.), "Morske psine" (1986. –2013.), "Lovci na snove" (2015.), "Lapad" (2016.), "Kiše Pariz" (2018.), "Lovci na vjetar" (2018.), "Alba Albula" (2019.) kao i izbor iz recentnog ciklusa "Tondo" (2020. –2022.) koji je premijerno pokazala prošle godine u svom novom ateljeu na Korčuli, u Blatu, u bivšoj tvornici tekstilnih proizvoda Trikop d.o.o.

Neki ciklusi Dubravke Lošić imaju neobičnu i zanimljivu priču o svom nastanku poput "Morskih psina". Riječ je o objektima koji su nastali 2013. godine zbog nedostatka prostora za izlaganje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Čine ih radovi iz osamdesetih koji su u njima pohranjeni: viseći objekti iz ciklusa “Mornaru na brodu Sv. Margareta”, “Noć na brodu Sv. Margareta”, “Portreti”…, umotani u različite tkanine kao najjednostavniji način za transport. Neki od njih su, rekla je u jednom intervjuu za Jutarnji list umjetnica, nakon skoro dva desetljeća ležanja po skladištima, postali potpuno ukrućeni i podsjećali su je na morske pse. Od tuda i naziv.

image

Dubravka Lošić: "Morske psine"

Zeljko Soletic, Dubrovnik, Cro/

Također u postavu splitske izložbe naći će se i neki njezini dosad neizlagani portreti.

Naziv "Punćela", čahura dudova svilca po konavoskom dijalektu, referenca je pak na sklonost ove umjetnice da prikriva ishodišni motiv kompozicije koja se, naposljetku, tijekom godina i u različitim metamorfozama poput leptira iz ličinke razvila u samodovoljnu estetsku činjenicu, sumirajući sva umjetničina umjetnička i egzistencijalna iskustva.

Izbor iz bogatog opusa Dubravke Lošić koji će biti izložen u Splitu, kaže kustos izložbe Branko Franceschi, pokazuje da je riječ o jednoj specifičnoj i neusporedivoj umjetnici unutar hrvatske likovne scene.

image

Dubravka Lošić: "Alba Albula"

image

Dubravka Lošić: "Tondo"

/Veronica Arevalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 12:59