AFERA ‘VELIKE GRUDI‘

Francuskinju zbog dekoltea zaustavili na ulazu u čuveni muzej: ‘Stanite! Ovo vam neće proći‘

Jeanne
 Twitter
Aferu ‘velike grudi‘ prenose svi francuski mediji, a društvene mreže su se zapalile iako je iz muzeja stigla isprika

Bilo je vruće prošlog utorka u Parizu, 26 stupnjeva, primijetila je Jeanne, mlada zaljubljenica u slikarstvo, koja je s prijateljicom kupila kartu za Musée d'Orsay. Nosi dekolte, koji je, kako prepričava u otvorenom pismu objavljenom na njezinu Twitter računu, šokirao muzejskog službenika na ulazu.

- Ma ne, to neće biti moguće, to nije moguće, neće proći - rekao joj je. Nije stigla pokazati svoju ulaznicu i već se pred njom stvorio zaštitar. Nije joj bilo pravo. Nije razumijela zašto je ne pušta da uđe u muzej.

- Smirite se gospođice, pravila su pravila - govori joj.

- Ali koja pravila? - upitala je djevojka. Osjeća nelagodu, tenzije su povišene, a pogledi osoblja upereni su u njezine grudi.

Mlada žena na kraju pristaje odjenuti jaknu, na veliko olakšanje muzejskih djelatnika koji je puštaju u muzej.

Jeanne međutim nema mira i nakon incidenta idući dan piše otvoreno pismo na Twitteru u kojem objašnjava koliko se osjećala "diskriminiranom" zbog "seksizma" koji je doživjela u tom muzeju i detaljno opisuje što se zapravo dogodilo.

Kaže da joj nitko nije otvoreno htio reći u čemu je problem, ali njihovi izrazi lica i pogledi prema dekolteu sve su joj govorili.

Ostala je, kako piše, smirena i pokušavala doznati kakva je to pravila prekršila. Iako joj pravilo nisu izrekli, vjerojatno se radi o članku sedam internog pravilnika muzeja u kojem stoji da se posjetitelji trebaju decentno ponašati u skladu s javnim redom te ne uznemiravati druge posjetitelje.

Njezina objava došla je i do uprave muzeja koji se vrlo brzo putem društvenih mreža ispričao djevojci i obavijestio svo osoblje da čuvena pravila ne nameću nikakvu posebnu odjeću u muzeju.

Međutim društvene mreže su se zapalile.

image
"Porijeklo svijeta", 1866., Gustav Courbet
RMN-Grand Palais (Musée d‘Orsay)/Hervé Lewandowski

Mnogi korisnici interneta šokirani tom zgodom reagirali su brojnim komentarima na profilu djevojke koja se na Twitteru zove @jeavnne, čak su se i našalili i zbog činjenice da se u muzeju eto ne toleriraraju dekoltei, ali se čuvaju brojni aktovi pa čak i jedna od najkontroverznijih slika u povijesti umjetnosti - "Porijeklo svijeta" iz 1866. godine, slika Gustava Courbeta s eksplicitnim i vrlo detaljnim prikazom ženskog spolnog organa u krupnom kadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 10:36