ČUDO SILVESTARSKE NOĆI

FOTOGRAFIJA KOJA JE OSVOJILA INTERNET Kako je ulični prizor novogodišnjeg pijanstva postao umjetnost

 Twitter
Tajna instantnog internetskog uspjeha ove fotografije leži u 'zlatnom rezu'

Kada je fotograf Joel Goodman tijekom novogodišnje noći na ulici u Machesteru snimio prizor koji obuhvaća alkoholiziranog čovjeka koji leži na cesti, prolaznike i nekoliko policajaca koji pokušavaju staviti lisice na jednog očito nestašnog "slavljenika", nije ni slutio da će njegov rad biti uspoređen s djelima renesansnog slikarstva.

Ovaj freelance fotograf bavi se novinskom fotografijom i poput ostalih svojih kolega fotoaparatom svakodnevno bilježi niz prizora, ali fotografija koju je snimio tijekom dočeka Nove godine, zahvaljujući viralnoj moći društvenih mreža, priskrbila mu je preko noći njegovih pet minuta svjetske slave.









Naime, Manchester Evening News je objavio ovu fotografiju u svojem internetskom izdanju u sklopu novogodišnje foto-galerije, a sljedećeg dana zapela je za oko i producentu BBC-a Rolandu Hughesu, koji je je stavio na Twitter.









Nakon toga fotografija je podijeljena 28 tisuća puta, te je u samo nekoliko dana već inspirirala i umjetničke reinterpretacije, kao i parodiranja pomoću Photoshopa.









U čemu je tajna uspjeha ove fotografije? Kompozicija likova u kadru slijedi, naime, pravila 'zlatnog reza' kojeg su se držali renesansni umjetnici, uz žive boje i ansambl dramatičnih likova.









Manchesterske novine čak su uspjele pronaći čovjek u plavom, koji na fotografiji leži na cesti i poseže za bocom, ali je on, unatoč instantnoj internetskoj slavi, odbio dati izjavu za novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:59