DRUGAČIJA UMJETNOST

FOTO: 10 IDENTIČNIH STANOVA, 10 RAZLIČITIH ŽIVOTA Fascinantne fotografije prate transformaciju života kroz katove

 Bogdan Gîrbovan

Rumunjski fotograf Bogdan Gîrbovan na fantastičan je način prikazao klasne i društvene razlike unutar samo jedne zgrade.

Projekt 10/1 sastoji se od deset fotografija, a sve su slikane u jednosobnim stanovima iste zgrade u istočnom Bukureštu.

‘Zgrada ima deset katova i svi jednosobni stanovi nalaze se jedan ispod, odnosno iznad drugog. Oni su posve identični, i izvana i iznutra. Odabrao sam ovu zgradu jer i ja živim u njoj, na desetom katu, a i bilo mi je lakše pristupiti subjektima.

Fotografirao sam interijer svakog stana iz istog kuta kako bi što bolje dočarao mješavinu društvenih slojeva u zgradi, a razlike se vide tek u osobnostima vlasnika i dizajnu. Sobe su zapravo psihološke mape osoba koje žive u njima i održavaju njihovu prošlost i povezanost sa sadašnjošću’, napisao je Gîrbovan čije radove možete naći na njegovoj službenoj stranici ili Facebooku .

Ako se slučajno nađete u Chicagu ovaj mjesec, svakako posjetite skupnu izložbu u galeriji 400 kustosice Olge Stefan naziva ‘Few Were Happy with Their Condition’, a u kojoj između ostalih sudjeluje i Gîrbovan. Ova izložba istražuje život u postkomunističkoj Rumunjskoj kroz analogne i digitalne fotografije, kratke filmove i dokumentarce, instalacije itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:43