Bečki Rothschildi: pravi triler

Financirali su Britance u ratu protiv Napoleona, Gestapo ih je držao zatočeništvu kako bi od njih iznudili novac...

Edvard von Heuss, Salomon von Rothschild, c. 1845, ulje na platnu

 Private Collection, London/Jewish Museum Vienna
Izložba Židovskog muzeja u Beču priča povijest obitelj Rothschild, najslavnije europske bankarske dinastije

U bečkom Židovskom muzeju u tijeku je izložba "Bečki Rothschildi - jedan pravi triler" koja progovara o povijesti austrijskog ogranka obitelji Rothschild, njihovim trijumfima i tragedijama.

Mayer Amschel Rothschild, začetnik višestoljetnog obiteljskog posla, u Beč je poslao sina Salomona koji je postao bankar kancelara Metternicha te jedan od vodećih austrijskih poduzetnika.

"Ime Rothschild predstavljalo je priču o židovskom uspjehu, no i negativne klišeje antisemitske propagande", kažu iz Židovskog muzeja te ističu da povijest Rothschilda u Beču nalikuje na pravi triler.

"Morali su se nadmetati s konkurencijom, našli su se usred raznih konflikata te su se suočavali s antisemitskim stereotipima, no utemeljili su i brojne obrazovne te humanitarne fundacije i pomagali drugim Židovima".

"Nakon ukinuća cenzure u Habsburškom carstvu počele su se pojavljivati razne slike i karikature koje su sugerirale postojanje svjetske urote Židova. Jedan od izložaka, litograf iz devetnaestog stoljeća, prikazuje lik Mayera Amschela kako manipulira vladajućima kao džongler lopticama", rekao je kustos Tom Juncker za AFP, prenosi France 24.

Nakon Drugog svjetskog rata, ime Rotschild postalo je kodirani simbol koji je predstavljao krivca za svemoć elita, a izložba predočuje statuse s društvenih mreža koji ukazuju na to da takva praksa postoji i danas, smatra Juncker.

1938. godine obitelj je snašla ozbiljna drama kada je Gestapo uhitio Louisa Rothschilda te ga godinu dana držao u zatočeništvu kako bi iznudio Rothschildov novac.

Nakon što su austrijski Rotschildi morali predati banku, iz Beča su emigrirali u Sjedinjene Američke Države. Nakon što su ga nacisti oslobodili, državu je napustio i Louis. Njihovi su posjedi uništavani kako bi se otvorilo mjesto za moderne zgrade, objašnjava Gabriele Kohlbauer-Fritz. Dio otuđenog bogatstva im je naknadno vraćen, a 2016. godine Beč je dobio Rothschildov trg koji odaje počast obitelji koja je bila važan faktor u životu Austrije.

Izložba uključuje primjerke poput portreta prominentnog nizozemskog slikara sedamnaestog stoljeća, modela jednog bečkog željezničkog kolodvora te fotografiju krokodila sa safarija.

image

Edvard von Heuss, Salomon von Rothschild, c. 1845, ulje na platnu

Private Collection, London/Jewish Museum Vienna
image

Karel Klíč, Anselm von Rothschild, Vienna, kasno 19. stoljeće, ulje na platnu

Jewish Museum Vienna

Obitelj Rothschild najslavnija je europska bankarska dinastija koja već dvjestotinjak godina ima snažni utjecaj na ekonomsku i političku sliku Europe. Njihovo obiteljsko ime dolazi od riječi 'crveni štit', a njihov grb sadrži sliku šake koja trži pet strijela, čime je predstavljeno jedinstvo petorice sinova patrijarha obitelji. Njihov moto 'Concordia, Integritas, Industria' sadržava tajnu njihovog nevjerojatnog uspjeha.

image

Palais Rothschild, Prinz-Eugen-Straße, Beč, 1954/55

Alfred Klahr Gesellschaft/Jewish Museum Vienna
image

Bista Bettine von Rothschild, c. 1897, mramor

Momentosphere by Tobias de St. Julien/Jewish Museum Vienna
image

Palais Rothschild, uklanjanje Sfinge, Prinz-Eugen-Straße, Beč, 1954/55

Alfred Klahr Gesellschaft/Jewish Museum Vienna

Sve je počelo s Mayerom Amschelom koji je u rodnom Frankfurtu na Majni, sa sinovima, pokrenuo bankarski biznis. Mayer, koji je bio skromnog podrijetla, trgovao je rijetkim kovanicama, medaljama, antikvitetima. Od desetero djece koja su preživjela, petorica su bili sinovi Mayera i supruge Gutle. Mayerov je posao s godinama rastao pa je do početka devetnaestog stoljeća postao bankar, a u posao je uveo i sinove.

Mayer i sinovi su se prometnuli u međunarodne bankare, a do 1820. ogranci njihove banke nalazili su se u europskim centrima poput Londona, Pariza, Beča, Napulja. Osim bankarstvom bavili su se energentima, nekretninama, rudama, vinarstvom. Od devetnaestog su stoljeća, zbog ulaganja u obrazovanje i umjetnost, na glasu kao dobrotvori.

Mayerov najstariji sin Amschel je s ocem vodio poslove u Frankfurtu dok je Nathan preuzeo brigu za londonski, a Jakob za pariški ogranak. Salomon i Karl su urede otvorili u Beču i Napulju.

image

Palais Rothschild, Prinz-Eugen-Straße, Beč, 1954/55

Alfred Klahr Gesellschaft/Jewish Museum Vienna

Ključna figura za širenje obiteljskog posla bio je Mayerov treći sin Nathan koji je poslovao u Londonu. Posebni zamah posao je dobio zahvaljujući ugovoru vezanom za financiranje vojske vojvode od Wellingtona. Vođa britanskog ogranka velikim je dijelom zaslužan za financiranje britanskih napora u Napoleonskim ratovima te za organizaciju uplate financijskih subvencija britanskim kontinentalnim saveznicima.

1822. godine austrijski car je petoricu braće proglasio barunima.

Rothschildovi su sinovi trgovali, gradili željeznicu, investirali u zlato te pozajmljivali novac vladama. "U Europi postoji samo jedna moć. Ime joj je Rothschild", napisao je jedan francuski novinar 1841. godine, prenosi The Guardian.

image

Izložba "Bečki Rothschildi - jedan pravi triler"

David Bohmann/Jewish Museum Vienna
image

Izložba "Bečki Rothschildi - jedan pravi triler"

David Bohmann/Jewish Museum Vienna
image

Izložba "Bečki Rothschildi - jedan pravi triler"

David Bohmann/Jewish Museum Vienna
image

Izložba "Bečki Rothschildi - jedan pravi triler"

David Bohmann/Jewish Museum Vienna
image

Izložba "Bečki Rothschildi - jedan pravi triler"

David Bohmann/Jewish Museum Vienna

Rotschildova loza i njeni usponi i padovi fascinirali su i povjesničare. Cijenjeni škotski povjesničar Niall Ferguson u dva je toma ("The House of Rothschild: Volume 1: Money's Prophets: 1798–1848" i "The House of Rothschild: Volume 2: The World's Bankerr: 1849–1999") iscrpno razložio dugu povijest Rothschildovog obiteljskog biznisa od Mayera do njegovih recentnijih potomaka. Mnogi od njih doprinijeli su društvu u kojem su živjeli. Iako ih se primarno veže uz bankarstvo, ono nije bilo životni put svih Rothschilda pa su neki ostavili traga u drugim poljima života.

Obitelj Rothschild i danas je prisutna u bankarstvu i u financijskom sektoru, a bavi se i proizvodnjom vina, energentima, rudama, nekretninama i neprofitnim organizacijama. Rothschild fundacija koja djeluje u Velikoj Britaniji bavi se nizom humanitarnih aktivnosti s područja umjetnost, baštine, kulture (obitelj je svojedobno imala ogromnu privatnu zbirku umjetnina) te socijale, ljudskih prava, zdravlja, medicinskih istraživanja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 02:59