MJESTO OKUPLJANJA

Elvira Kranjčar već 18 godina vodi jednu od najzanimljivijih galerija u Hrvatskoj...

 Ivan Posavec/
Od otvorenja Galerije Kranjčar prošlo je osamnaest godina što je proljetos obilježeno retrospektivnom izložbom Damira Sokića

Galerija Kranjčar danas je jedna od najpropulzivnijih zagrebačkih galerija. U to nema nimalo sumnje. Stoga je doista teško povjerovati da je to počelo gotovo slučajno. "Bavila sam se predstavljanjem stranih firmi u Zagrebu", govori Elvira Kranjčar, "opremanje interijera, no onda smo odlučili da dva puta godišnje posložimo i organiziramo izložbe. Malo po malo umjetnost je istisnula druge poslove i ured se pretvorio u galeriju." Ispočetka je Elvira radila izložbe s prijateljicom Suzanom Bergmann, a danas se oslanja na stručnu prisutnost Mladena Lucića i Vanje Babića. "Zajedno kreiramo program, imamo istu strast i prema umjetnosti i prema ljudima koji nas okružuju", kaže.

Tako je prostor na Kaptolu postao okupljalište ljubitelja kulture i umjetnosti, gdje se održavaju i koncerti i javna slikanja. "Umjetnost, bilo da se radi o muzici, slikarstvu, kiparstvu, fotografiji ili pisanoj riječi, poslanje je tih ljudi, tu nema ograničenja", kaže Elvira koja umjetnike predstavlja i van naših granica. Od izložbi do prodaje veliki je put, taj posao nije lak, no Elvira govori da tako nije samo kod nas.

"U Hrvatskoj djeluje doista veliki broj itekako zanimljivih, marljivih i nadarenih umjetnika čije ideje i vizije nisu inferiorne najvišim svjetskim standardima", kaže. "To naše uvjerenje potvrđeno je gostovanjem i izlaganjem na umjetničkim sajmovima u Beču i Istanbulu."

Od otvorenja Galerije Kranjčar prošlo je osamnaest godina što je proljetos obilježeno retrospektivnom izložbom Damira Sokića "Fizika - metafizika" u javnom prostoru Tunela Grič. U četvrtak 27. lipnja u samoj galeriji je bila promocija knjiga te izložbe.

Ovih se dana u samoj Galeriji Kranjčar zatvara izložba Mihaela Bađuna, mladog umjetnika Grand Prix nagrade "Erste fragmenti 19", a zadnja prije ljeta je izložba Luke Kuševića. "Vrlo je interesantan, posebna radost, zanimljivi krajolici velikog formata. Lijepo je mladim ljudima biti podrška", kaže Elvira. Izložba Luke Kuševića otvara se 5. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:27