PAŽNJA ZA DETALJE

EKSKLUZIVNO, FOTO Reporterka Jutarnjeg u Rovinju obišla je prvi potpuno dizajnerski hotel u Hrvatskoj!

 Goran Šebelić/CROPIX
Sobe s bazenom, sobarice u odjeći s potpisom, a fotelje domaćih dizajnera dobile su titulu najljepših na svijetu

ROVINJ - Sjedimo na terasi jedne od soba hotela Lone. Stolice od crvenog užeta, sitne crne pločice na zidu i drveni pod. A s terase sobe ulazi se direktno u bazen. Prvo mali, a onda veći, zajednički. Promatramo okolinu: borova šuma Monte Mulini, u blizini istoimeni boutique hotel, zatim hotel Eden, simbol hotelske arhitekture sedamdesetih i vijugava krivulja hotela Lone, čiji je tlocrt u obliku slova Y.

Nije brod, nego...

- Nije to brod - kaže Slivije Novak, arhitekt iz 3LHD-a. Arhitektima to nije bila inspiracija. Krivulje koje se sužavaju prema višim etažama tu su da svakom posjetitelju omoguće jednako dobar pogled. Dizajn hotela u skladu je sa svojom okolinom.

Hotel Lone jedini je hrvatski hotel koji se nalazi na prestižnoj stranici designhotels.com. Neki dan zato su ovdje bili i novinari New York Timesa. Uz arhitekte iz 3LHD-a, u hotelu su snage udružili i produkt dizajneri Numen, koji su upravo dobili zlato na praškom trijenalu, naša predstavnica na Venecijanskom bijenalu Ivana Franke, modne dizajnerice I-GLE, i umjetnik u svijetu mode Silvio Vujičić, a vizualni identitet i signalizaciju rade Bruketa&Žinić. Riječ je o total designu u hotelskoj arhitekturi u punom smislu te riječi.

Atrij poput trga

Ulazni atrij je ogroman. Želja je, kažu arhitekti Tanja Grozdanić i Marko Dabrović iz 3LHD-a, da hotel živi i zimi, a tako veliki atrij je zapravo u funkciji trga. Dok su u sobama tonovi topliji, u atriju crnu, bijelu i sivu boju vizualno “prekidaju” žute fotelje. Tlocrt atrija je i u logotipu kojeg potpisuju B&Ž.

Iznad ulaza je velika instalacija Ivane Franke koja se zove “Room for running ghost”, krhka konstrukcija koja visi isprepletena u zraku. Iza recepcije je veliki crni zastor, iza njega uredi. Zastor su oblikovale I-GLE. Modne dizajnerice, čije haljine nisu svima dostupne, dizajnirale su i odjeću za zaposlenike hotela, od rukovoditeljica preko recepcionera do sobarica. Za sve osim kuharica. Dizajnerice su birale doslovno sve tkanine u hotelu, pa i salvete.

Potpis i u kuhinji

Silvio Vujičić na ulazu je postavio, pak, svoju instalaciju, koja se sastoji od niza biljki, sve su iz Južne Amerike, i sve je sam uzgojio. U svim sobama su grafike od tkanine, koje diskretno osvjetljava svjetlo iz pozadine, također Vujičićev rad. Najveći dio namještaja radili su produkt dizajneri Numen, a tu je i njihov slavni komad: fotelja Satyr, koja je dobila nagradu Wallpapera za najbolju sofu na svijetu.

Kad hotel bude u punom pogonu, cijena noćenja kretat će se od otprilike 150 eura po osobi naviše. Kongresna dvorana ima 600 mjesta, a kuhinju vodi Priska Thuring, supruga Masterchefa Tomislava Gretića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:19