‘TIHA MISA‘

Dočekali molitelje, a onda je kolona krenula prema Tkalči: ‘Hoćete da postanemo Poljska?‘

‘Tiha misa‘ dočekala molitelje

 Damjan Tadić/Cropix/
Cvijeće je, objasnili su, znak osude nedavno objavljene epizode ‘Turističkog vodiča‘ na javnoj televiziji

Kao i svake prve subote u mjesecu, i ove se održava još jedna muška molitva krunice na središnjem zagrebačkom trgu. Inicijativa “Vitezovi bezgrešnog srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite” unazad nekoliko mjeseci organizira moljenje krunice na Trgu bana Josipa Jelačića u kojem sudjeluju deseci muškaraca. Moli se za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce da postanu duhovni autoriteti u obitelji, za predbračnu čistoću i prestanak pobačaja.

image

Nasuprot molitelja, udruga Domino organizirala je performans ‘Tiha misa‘ - Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac i Predrag Fred Matić

Damjan Tadic/CROPIX
image

Nasuprot molitelja, udruga Domino organizirala je performans ‘Tiha misa‘

Damjan Tadic/CROPIX
image

Nasuprot molitelja, udruga Domino organizirala je performans ‘Tiha misa‘

Damjan Tadic/CROPIX

Nasuprot molitelja, udruga Domino organizirala je performans “Tiha misa” te postavila ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama, kao i svake subote do sada, a pridružuje im se sve više ljudi.

Ruže su odnijeli i pred kip Marije Jurić Zagorke u znak rođendanske čestitke, ali i osude nedavno objavljene epizode “Turističkog vodiča” na javnoj televiziji. Kontraprosvjedu molitelja pridružili su se članovi SDP-a Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac i Predrag Fred Matić.

image

Udruga Domino odnijela je ruže pred kip Marije Jurić Zagorke

Damjan Tadic/CROPIX
image

Udruga Domino odnijela je ruže pred kip Marije Jurić Zagorke

Damjan Tadic/CROPIX
image

Udruga Domino odnijela je ruže pred kip Marije Jurić Zagorke

Damjan Tadic/CROPIX
image

Udruga Domino odnijela je ruže pred kip Marije Jurić Zagorke

Damjan Tadic/CROPIX

Performas "Tiha misa" izvodi umjetnica Arijana Lekić - Fridrih koja u javni prostor postavlja ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama. Ove subote po završetku skupne intervencije ruže su odnijele pred kip Marije Jurić Zagorke kao oblik, kako je navela, zakašnjele rođendanske čestitke i u znak osude nedavno objavljenog priloga HRT-a “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje”.

Riječima same umjetnice, "Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru koja nastaje kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb.

"Ono što se proteklih nekoliko mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava".

Neće dozvoliti, nastavila je, da se Hrvatskoj dogodi Poljska: "Naša prva ‘Tiha misa‘ odala je pijetet prema ženama koje su lani bile žrtve zlostavljanja i femicida: postavili smo 13 ruža za 13 žena, ubijenih prošle godine. ‘Tiha misa‘ označava i nelagodnu šutnju jer je nelagodno gledati 13 ruža kao sjećanje na ubijene žene, a s druge strane muškarce koji se ni na koji način ne ograđuju od toga što se događa, niti od položaja žena u Hrvatskoj koji je sve samo ne ravnopravan, a oni ga nastoje dodatno degradirati.

Četvrta ‘Tiha misa‘ održana je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu istovremeno s organiziranom molitvom. Ovog puta pozvala sam deset umjetnica koje će u prvom redu u tišini popratiti mušku molitvu krunice u nadi i vjeri da će brojni muškarci svoje vrijeme provedeno u molitvi krunice iskoristiti za preispitivanje društva kakvo žele ostaviti budućim generacijama. Glas umjetnica je itekako glasan i moćan i snažno osjećamo svoju odgovornost da tim glasom ukažemo na društvene i političke nepravde.

Mi znamo da ćemo se izboriti za to da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi. Naša poruka je jasna i jedna: žene treba zaštititi. Kao država nemamo mehanizme za to, žene nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti", zaključila je Arijana Lekić - Fridrih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:42