ART SKANDAL

Je li Bob Dylan veliki slikar ili veliki prevarant?

Je li Bob Dylan “pravi slikar” ili običan plagijator? To se pitanje iskristaliziralo unatrag nekoliko dana otkad američki mediji bruje o tome kako je većina slika iz Dylanove azijske serije, upravo izložene u njujorškoj galeriji Gagosian, napravljena prema fotografskom predlošku drugih autora.

Stara kolekcija

A neki od njih su doista poznati. Tako je otkriveno kako je slika pod nazivom “Trade” vrlo nalik fotografiji Henrija Cartier-Bressona, koju je ovaj slavni francuski fotograf snimio 1948. godine. A često reproducirana Dylanova slika koja pokazuje damu u pušionici opijuma nastala je prema staroj fotografiji Leona Busyja. Izgleda da se Dylan obilato koristio internetskim fotografskim servisom Flickr na kojem je jedan od korisnika pod imenom Okinawa Soba postavio svoju kolekciju azijskih starih fotografija.

Pa se tako Huffington Post pita jesu li Dylanove slike obični plagijati. A portal Artinfo.com ide još dalje i tvrdi kako su slike pokradene. No, s time se ne slaže Blake Gopnik, likovni kritičar Newsweeka, koji upozorava kako je slikanje prema fotografskom predlošku legitiman umjetnički postupak.

Pa tako podsjeća kako je Gerhard Richter, po njegovom sudu jedan od najvećih suvremenih slikara, koristio novinsku fotografiju terorističke bande Baader-Meinhof kao predložak za jednu od svojih najboljih slikarskih serija. I naš Lovro Artuković svoje velike portrete i slike radi prema fotografskim predlošcima.

Ironija slučaja

Ironija slučaja je u tome što je njujorška galerija u kojoj Dylan izlaže zapravo zakuhala hype kako su posrijedi slike s Dylanovog nedavnog putovanja Azijom. Sam umjetnik nikada nije govorio o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:23