RETROSPEKTIVA KONTROVERZNOG UMJETNIKA

Izložba koju Banksy ni pod koju cijenu ne bi dopustio ni potpisao

Autor neautoriziranog nastupa misterioznog umjetnika njegov je bivši suradnik, vozač i agent

Od uličnih zidova Bristola do luksuzne galerije londonskog Mayfaira - ovim neočekivanim opisom lokacija mogla bi se sažeti priča o najvažnijem grafiti majstoru na svijetu, koji se već više od dva desetljeća skriva iza pseudonima Banksy. Jučer je u galeriji S2 ugledne aukcijske kuće Sotheby’s u Londonu otvorena prva velika izložba uličnog umjetnika kojeg direktor galerije opisuje kao “istinski kulturni fenomen”.

U do sada najvećoj Banksyjevoj retrospektivnoj izložbi, njegovih sedamdeset radova bit će izloženo do kraja idućeg mjeseca u luksuznoj galeriji S2 u centru Londona, čija lista klijenata uključuje neke od najvećih kolekcionara umjetnina u zemlji. Izložba je komercijalnog karaktera i većina radova je na prodaju. Procjenjuje se da će neki od radova postići vrtoglave iznose od četrdeset tisuća, do pola milijuna funti.

Nikad viđeni radovi

Ovo nije prvi put da Banksy “izlaže” u centru britanske prijestolnice. Posljednjih desetak godina bristolski umjetnik redovito je pronalazio načine prezentiranja svojih radova, često kontroverznih, a gotovo uvijek s jasnom aktivističkom porukom.

Njegovi grafiti, kombinirani sa sloganima koji se protive kapitalizmu i establishmentu općenito, našli su se, tako, i u najprestižnijim galerijama i muzejima britanske prijestolnice, poput Tate Britain, no uvijek kradomice, kao dio Banksyjevih misterioznih aktivnosti kojima bi katkad izranjao iz umjetničkog podzemlja. Neki od izloženih radova, poput “Banksus Militus Vandalus”, za većinu će londonske publike doživjeti svoju premijeru. Naime, djelo je izloženo samo jednom, na nekoliko sati, kada ga je Banksy kradomice instalirao u Prirodoslovni muzej u Londonu odakle je uklonjeno nakon što su ga zapazili djelatnici muzeja.

I nakon godina njegove nacionalne i međunarodne slave, samo vrlo rijetki znaju tko se krije iza pseudonima Banksy. Već godinama se opsesivno nagađa o identitetu umjetnika koji je od underground grafiti umjetnika dosegao kultni status. Radovi koje je u početku prodavao za nekoliko funti posljednjih su godina prodani za desetke tisuća funti. Vrijednost nekih djela premašila je milijun funti. U takvoj mega transformaciji važnu ulogu imao je njegov bivši suradnik, vozač i agent Steve Lazarides, koji je deset godina prodavao Banksyjeve umjetnine.

Uspjeh ulične scene

Lazarides, koji se od Banksya razišao 2008., kurator je “neautorizirane retrospektive” i priznaje: “On bi mrzio ovakvu izložbu. On nikada nije napravio izložbu u galeriji, nikada nije izlagao niti u mojoj galeriji, čak ni kada smo radili zajedno. Kada on organzira događanja, to je show a ne izložba, cijela stvar je veliki nastup. Izložba u galeriji jednostavno nije nešto što bi njega zanimalo”, tvrdi. Lazarides, koji unatoč prekidu suradnje s Banksyem, odbija odati i najmanji detalj o umjetnikovom identitetu, tvrdi da se osjeća pozvanim da svijetu pokaže neka od najboljih djela misterioznog umjetnika.

“Mislim da bi ionako netko jednom napravio retrospektivu. Ja barem volim njegova djela, poznajem ga i pobrinuo sam se za to da uključim stvari koje će obuhvatiti razne etape njegovog rada, od početka, do danas”, kaže. Šetnja galerijom je podsjetnik na radove koji su nam svima manje više poznati, poput kultnih djela britanske scene - Brončani štakor, UFO, Napalm, Policajci se ljube - ali predstavljeni zajedno daju im drugačiji, širi kontekst. Direktor galerije S2 Fru Tholstrup poučuje: “Banksy je više od uličnog umjetnika, on je istinski kulturološki fenomen našeg vremena. Iako svi mislimo da znamo djela koje je stvorio tijekom godina, nikada nismo imali priliku vidjeti na okupu čitav opus njegovih najpoznatijih djela.”

Kurator Lazarides smatra da je izložba velik uspjeh ulične scene. “Kada smo ovo radili prije petnaest godina, svi su nam govorili da je nemoguće, da nitko neće kupiti radove, da nitko neće platiti njihovu cijenu, da ih nitko neće uzeti za ozbiljno, da neće trajati.

Moralno pitanje

No, evo nas, petnaest godina kasnije”, rekao je Lazaris. Kada je u Bristolu upoznao Banksyja, mladi umjetnik prodavao je svoje radove za pet funti. Uz Lazaridesa, Banksy je postao jedan od najvažnijih pripadnike britanske umjetničke scene. Ipak, Lazarides tvrdi da neka djela pripadaju tamo gdje su i namijenjena - na ulicama, te odbija ih odbija prodavati. “Mislim da je nemoralno uzeti ta djela s ulica. Ona su tamo postavljena za javnost, ne za jednu osobu. Mislim da je London siromašniji bez tih djela.

Oni koji tvrde da su uklonjena kako bi ih se očuvalo, to je glupost!”, govori. Ljubitelji grafita i danas u Londonu mogu doživjeti Banksyja u svome elementu, budući da se dio njegovih uličnih grafita i dalje nalazi diljem grada. Neki kritičari smatraju da tamo i pripadaju, a ne u galeriji prestižnog Sotheby’sa. Iako se katkad uspoređuje s Warholom, neki smatraju da Banksyjevi grafiti nemaju vizualnu vrijednost koja bi im davala status umjetnosti. Što o tome misli Banksy teško je reći. No, jednim od svojih djela koje je ovih dana izložen za prodaju Banksy poručuje: “Ne mogu vjerovati da uistinu kupujete ovo sranje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:16