PROJEKT ADRIART DOLAZI U ZAGREB

Čemu je studente na Titovu 'Galebu' poučio slavni Ulay

Jedan od radova studenata spojio je zvuk iz notornog Severininog videa snimljenog na jahti s vizualnim okolišem plutajućeg spomenika vojne povijesti

Do sada najambiciozniji dio umjetničkog projekta MAP IN MOTION provedenog u Rijeci na Titovom brodu Galeb bit će predstavljen zagrebačkoj publici u ponedjeljak 8. rujna u MM centru, najavila je voditeljica projekta Danijela Urem.

Radovi studenata nastali ovoga ljeta na radionici održanoj na Galebu pod mentorstvom slavnog njemačkog konceptualnog umjetnika Frank Uwe Laysiepen, poznatijeg pod imenom Ulay, prezentirat će u punom svjetlu projekt ADRIART , koji u okviru studijskog programa Medijskih umjetnosti i praksi obuhvaća sveučilišne umjetničke studije u Rijeci, Novoj Gorici u Sloveniji, austrijskom Grazu i talijanskim Udinama.

Ovaj je projekt financijski podržan od strane Europske unije i omogućava studentima da prate određene kolegije na sva četiri fakulteta, naglašava Igor Eškinja s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Osim Ulayja, poznatog kao bivšeg partnera svjetske dive performancea Marine Abramović, u projekt su se do sada uključila i imena poput Dalibora Martinisa i Rajka Grlića, koji je vodio filmski dio programa u Veneciji, gdje su snimani radovi posvećeni dijelu grada koji se naziva Geto.

Atmosfera na glasovitom Galebu, kojim je jugoslavenski maršal Tito obilazio svijet uz komfor osobne kino-sale, bila je vrlo zanimljiva za studente i projekt je bio uspješan, ocijenio je Ulay.

MAP IN MOTION: Salon na brodu Galeb

Jedan od radova studenata, istaknuo je, spojio je zvuk iz notornog Severininog videa snimljenog na jahti s vizualnim okolišem plutajućeg spomenika vojne povijesti, koji privezan u riječkoj luci čeka svoju, još uvijek neizvjesnu, sudbinu.

Site-specific rad Polone Zupan iz Nove Gorice

Atmosfera broda inspirirala je i samog Ulaya da se ponovno prihvati performancea: izveo je site-specific intervenciju trljanjem hladnih zidova broda kako bi, kako kaže, "zagrijao Galeba", te je mjerio temperaturu prije i nakon svoje intervencije.

Ulay je studente motivirao i stavio u poziciju vanserijskog umjetnika kao što je on sam, čime je potvrdio svoj položaj, zaključio je Igor Eškinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:33