POLEMIKE

BURNE REAKCIJE NA PRIJEDLOG ANDRIJE RUSANA Toranj od 90 metara na obali Lošinja?

Arhitekt Rusan kaže da je riječ o samo jednom od tri prijedloga te da je sve još u preliminarnom razmatranju

Prije desetak dana otvoren je novouređeni hotel Bellevue u uvali Čikat u Malom Lošinju. Preuređenje potpisuje arhitekt Andrija Rusan kojeg poznajemo i kao oca Dana Orisa, časopisa i skupova na kojima gostuju poznati svjetski arhitekti.

Nekoć zapušteno hotelsko zdanje, izvorno sagrađeno 1966. godine, nakon obnove koja je stajala 40 milijuna eura, sada je hotel s pet zvjezdica. Posve je bijel, s velikim staklenim površinama, i prvi je tog nivoa na otoku. Naručitelj je “Jadranka”, čiji je predsjednik Uprave Sanjin Šolić, a riječ je o njihovoj do sada najvećoj investiciji.

Međutim, jedan drugi projekt ovog arhitekta izazvao je burne polemike. Riječ je o lokaciji za novi hotel koja se razmatra na predjelu Punte Velog Lošinja. Arhitekt Rusan ovih je dana pred lokalnim stanovništvom iznio tri prijedloga o izgledu budućeg hotela.

Najviše je prijepora izazvao prijedlog da se izgradi devedeset metara visok toranj uz samu obalu.

Predloženi projekt (u krugu)

Ovaj bi projekt, neke su od zamjerki, znatno izmijenio izgled Lošinja, i nije sasvim uzeo u obzir lokalni kontekst. Andrija Rusan kratko nam je rekao kako je riječ o jednom od prijedloga te da je sve još u razmatranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 05:34