Igor Eškinja

Biljke iz napuštenih riječkih industrijskih prostora na velikim tapetama

Jedan od radova na izložbi
 Igor Eškinja
Ciklus ‘Sanjaju li biljke sutrašnjicu‘ umjetnik je izložio u Galeriji Račić

Igor Eškinja izložio je u Galeriji Josip Račić u Zagrebu poveće tapete s motivima na kojima su biljke. Prethodno je isti ciklus pokazao u Rijeci, u prostoru Delte. Iza tapetama oblijepljenih galerijskih zidova, stoji jedna od zanimljivijih priča suvremene umjetnosti. Naime, riječ je o radu "Sanjaju li biljke sutrašnjicu?" koji je temeljno nastao u sklopu programa Dopolavoro EPK Rijeka 2020.

U tom je radu uzorke biljaka iz napuštenih riječkih industrijskih prostora ovaj umjetnik "pretvorio" u dizajnerske uzorke za tapete. Sam je pri tom napomenuo kako su zidne tapete oblik ukrašavanja interijera koji je nekoć, a ponajviše krajem 19. stoljeća bio izuzetno izražen. Na tapetima su motivi biljki podijeljeni po pojedinim gradskim četvrtima. Radeći na izložbi Eškinja je surađivao s biolozima iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, s kojima je obilazio prostore nekadašnjih tvornica, skladišta i lučkih pristaništa. Obilazili su četvrti Mlaka, Brajdica, Marganovo i Delta. Pretpostavlja se da su alohtone vrste stigle s teretom koji se iz stranih teretnih brodova prekrcavao u riječku luku. Motivi variraju od realističkih, kakve su se najčešće prikazivale u doba historicizma, do onih modernističkih. Tehnika je digitalni print na samoljepljivim zidnim tapetama, dimenzije variraju.


Igor Eškinja u više se navrata u svojoj umjetnosti do sada bavio biljkama. U radu kojeg je nedavno izložio u Galeriji Kranjčar, „Skrivajući se u odrazu”, uz reflektivnu foliju snimao je palmu koja asocira na daleko mjesto, na putovanja, egzotiku, no sve se događalo unutar četiri zida. Iako je nastao još 2019., rad pomalo asocira na današnju situaciju, u kojoj, još uvijek ne možemo putovati na udaljenije destinacije već o tome sanjarimo unutar svoja četiri zida.
Kustos je izložbeu Račiću Branko Franceschi, a traje do 30. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:18