MNOŠTVO PROVOKACIJA

Bili smo na izložbi Banksyja u susjedstvu: Mogu se pogledati radovi nastali u Izraelu, ali i posveta Simpsonima

 KS
Izložba ‘Banksy u Ljubljani‘ otvorena je još samo do 21. travnja u pop up galeriji u strogom centru

Jedan od najutjecajnijih svjetskih umjetnika Banksy, ulični umjetnik čiji je pravi identitet i dalje tajna 2010. godine surađivao je sa animiranom serijom The Simpsons, kada je za njih napravio storyboard, odnosno uvod u epizodu MoneyBART. Vide se djeca i odrasli orijentalna izgleda koji u jadnim i nehumanim uvjetima proizvode igračke Barta Simpsona. Dječak umoči jednu od lutaka u otrovni materijal i zatim je stavi na sušenje. Veći dio onog što je umjetnik predložio je i prikazano, dok manji dio nije što su producenti tada opravdali riječima da bi sve bilo još tužnije. Navodno je Banksyja činjenica da se serija počela sinhronizirati za Južnu Koreju potaknula na to djelo.

image
Cropix

Ovo je i prva priča o njegovu stvaralaštvu koja dočeka posjetitelje izložbe "Banksy u Ljubljani", koja je otvorena još samo do 21. travnja. Idealna je za poludnevni posjet tom gradu.

image
KS

Riječ je o izložbi neautoriziranoj od samog autora. Naime, u Ljubljani su izložena neka originalna Banksyjeva djela u vlasništvu kolekcionara, koje je i sam umjetnik želio da publika vidi, ali umjetnik nije odobrio ovu izložbu baš kao i mnoge druge o njemu održane u svijetu. Organizatori kažu kako im je najveći izazov bio pronaći prostor za izložbu koja je sad postavljena u prostoru u Čopovoj ulici u strogom centru kojem je nekoć bila trgovina obuće, te ima ulični štih, nije pretenciozan prostor.

Banksy je subverzivni umjetnik, ali je poznat i kao veliki pacifist. I to se na ovoj izložbi ocrtava. Kao i njegov kritički stav prema kraljevskoj obitelji, policijskoj represiji, kapitalizmu...

"Visit historic Palestine, The Israel army liked it so much they newer left", natpis je s njegova plakata za hotelsku sobu u Izraelu s najgorim pogledom na svijetu, na zid, a sav je novac od te instalacije iz 2018. godine doniran Palestini.

image
KS

U pop-up galeriji izloženo je oko 100 Banksyjevih djela koja prikazuju njegovu širinu izričaja, od murala i grafita na zidovima, raznih instalacija, covera za albume bendova kao što je Blur. Vidi se da voli rock, punk i rap, a s većinom bendova surađivao je dok nisu bili poznati. No tu se može vidjeti i originalne grafike Picassa čije je djelo utjecalo na jedan poznati Banksyjev mural, te djela Warhola, kojega ovaj ulični umjetnik ne cijeni, te je napravio svoju verziju poznatih konzervi, naravno, kritički.

"Kakva je ta izložba? Što su donijeli komade zidova?", u tom sam smislu primila nekoliko pitanja svojih poznanika prije odlaska na ovu izložbu.

image
KS

Ne, nisu dopremili komade zidova, ali je svejedno izložba zabavna, poučna, a prije svega društveno angažirana i politička. Jer ovaj je umjetnik uvijek na strani potlačenih. To se može osjetiti i u instalaciji koja predstavlja njegovu akciju Welcome, otirača s tim natpisom koji su nastali od pojaseva za spašavanje koje je sakupio na obalama gdje se izbjeglice iskrcavaju.

Posjet ovoj izložbi lijep je podsjetnik na djela umjetnika koji je počeo sa 16 godina, a sad se vjeruje da iza njegova imena stoji čitav tim. Posjetiteljima se nude i četiri selfie stanice.

Izložbu "Banksy u Ljubljani" organizirala je galerija Deva Puri iz Bleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:15