ARHEOLOŠKI MUZEJ

ANTIKA U ZADRU Stalni postav nakon 40 godina

 Jure Mišković / Cropix
Iva Letilović i Igor Pedišić autori su novog postava a među vrijednim eksponatima su i kipovi ninske skupine careva

Nakon dugih 40 godina, od kojih je sedam godina proteklo u pripremi projekta i njegovoj realizaciji Zadar je konačno dobio stalni postav antike.

Za taj su postav, koji izgleda izvrsno, bili zaduženi arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić koji kažu: “Uz mnoštvo vrlo vrijednih eksponata vrhunac postava predstavljaju kipovi takozvane ninske skupine careva za koju akademik Nenad Cambi kaže da su bolji od onih koje čuva Muzej u Naroni.”

Stalni postav antike smješten je na prvoj etaži zgrade Arheološkog muzeja, koja je jedno od najvažnijih ostvarenja majstora moderne arhitekture Mladena Kauzlarića.

Iva Letilović i Igor Pedišić svojom su intervencijom, navode, pokušali maksimalno poštovati izvornu Kauzlarićevu autorsku koncepciju. Postav, dodaju, nosi čelična splav s čeličnim vitrinama.

FOTO: KIPOVI RIMSKOG CARSTVA Antička zbirka u Zadru

“Vitrine su neka vrsta hibrida između polica u depoima i onih izložbenih te istovremeno omogućuju smještanje užasno puno heterogenih izložaka, od velike kamene plastike do nakita, a da niti jednom ne oduzmu dignitet”, napominju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:54