OŠTRI REZOVI

Za pobjedu je važnije biti drzak i samouvjeren, boljih živaca, nego biti u pravu

Andrej Plenković odbio je doći na sučeljavanje na nacionalnu televiziju i time si priskrbio još malo popularnosti
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Rtl
Objavljeno: 01. srpanj 2020. 16:26

Danas Plenković neće doći na sučeljavanje na HRT. Neće jer mu se ne da. Genijalno. Tako se, bez ikakve ironije, dobivaju glasovi. Jednostavno, bira kada će se i gdje pojaviti. To rade, mora se priznati, samouvjereni, koji često budu pobjednici. Samo tri dana prije izbora šef stranke kojoj su mnogi još jučer predviđali pad popularnosti i broja zastupnika u budućem sazivu parlamenta ponaša se poput pop-zvijezde, birajući tulume na kojima će se pojaviti svjestan da ih baš on čini uspješnima. Na tulumu je to zabavnost, u današnjoj politici to je pažnja analitičara, medija i birača.

Na stranu to što je odbio doći na nacionalnu javnu televiziju, čime im je poručio da mu njihova pravila sučeljavanja nisu dovoljno zanimljiva. Može im to raditi jer mu nisu važni, zna da će i dalje sve što poželi i kada god poželi moći reći baš u njihove kamere. Uvijek su mu dostupne. Poslavši poruku da neće doći jer mu sve izgleda kao debata, digao si je cijenu, zahtijeva ekskluzivitet koji mora imati pokriće. Koje je pokriće Andreja Plenkovića, svi znamo. Vodi stranku koja još ima frku sa sudskim procesom zbog korupcije iz Sanaderova doba. Njegov je prethodnik odletio iz stranke kada je postalo neodrživo da ga supruga vodi u korupcijski sumnjiv odnos.

Plenković je iz Vlade teško smjenjivao cijeli niz ministara koji su se neobjašnjivo bogatili, braneći ih grčevito kao što su oni branili svoju imovinu. Birači su vidjeli, ništa nije koristilo. Opozicija nije izvela ništa. Prigodno su protestirali, držali presice i na tome stali, kao da su odradili sve što su mogli. Državni milijuni odlazili su u propale projekte, birači su vidjeli, ništa nije koristilo. Opozicija nije izvela ništa. Prigodno su protestirali, držali presice i na tome stali, kao da su odradili sve što su mogli. Nedavno, prije samo nekoliko tjedana, otkrivena je ogromna korupcijska afera, teška do 2 milijarde kuna. Birači su vidjeli, ništa nije koristilo. Opozicija nije izvela ništa. Pojavio se koronavirus i s njim Nacionalni stožer.


Sve je bilo dobro dok se Stožer nije kompromitirao mijenjajući preporuke radi političkih interesa, radi HDZ-a. Birači su vidjeli, ali nije im koristilo. Nosili su maske, održavali udaljenost i distancu, a onda su im govorili da to nema veze, ni sa čime, da je život dopušten onoliko koliko to odgovara HDZ-u. Zadnje je otvaranje prema Bosni i Hercegovini. Tamo su uvozni birači. U nedjelju trebaju HDZ-u, najčešće i u najvećem broju glasaju za HDZ. Slučajnošću, ili baš zato što je epidemiološka situacija dobra, u nedjelju će bez problema moći doći u Hrvatsku, glasati i, kako će tko biti opremljen, ostaviti virus. I to će vidjeti birači.


Pa ipak, HDZ mora podići spomenik Plenkoviću. On će vjerojatno biti taj koji će sastavljati novu Vladu, dogovarati koaliciju i koji će u ovih nekoliko dana pribaviti ključne bodove stranci. Više ne djeluje bitno ni to koga je sve stavio na liste, koliko su neki od njegovih izabranika sumnjivi i nepoželjni u modernom društvu, ništa. Njegov nastup, hinjena dosada kada razgovara o temama koje mu je nametao i kojima ga je provocirao najveći izazivač, Davor Bernardić, čine razliku.

Ono kada mu je rekao da mu je neugodno koliko Bernardić ne zna, primjer je takvog ponašanja. Jer, Bernardić nije uspio reći, nije se sjetio ili se nije snašao reći mu tada da je svim građanima koji plaćaju porez u ovoj zemlji neugodno zbog, primjerice, ministara kojima je Plenković dao da raspolažu novcem tih istih građana. Pitanje je hoće li se Bernardić psihološki pripremiti jer, za prokleto, za pobjedu je važnije biti drzak i samouvjeren, boljih živaca, nego biti u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:52