POLITIČKI REPORT

SDP: Josipović će olakšati HDZ-u dolazak na vlast

"Josipovićeva je stranka slaba, ali neka nam svagdje uzmu 2-3 posto glasova, to znači da ćemo zbog njega osvojiti pet ili šest saborskih mandata manje nego inače i upropastit će Milanovićev plan o osvajanju 67 mandata"
 Arhiva Cropixa








S moje strane nema nikakvih osobnih negativnih emocija prema Zoranu Milanoviću. Kritičan sam prema načinu kako vodi Vladu i SDP, ali to nikako ne bih nazvao animozitetom. Rekao sam, unatoč čestim kritikama, kad ima razloga s velikim veseljem pohvalim Vladu i premijera. Volio bih da takvih slučajeva ima više – odgovorit će Ivo Josipović na pitanje jesu li njegovi učestali napadi na šefa Vlade posljedica animoziteta koji vlada između njih dvojice.

A napada je sve više, mada se, srećom, izbjegavaju kritike “ad hominem”. Nema sumnje kako Ivo Josipović – suočen sa slabim rejtingom i rezultatima istraživanja prema kojima njegova stranka Naprijed, Hrvatska! barem za sada nigdje ne prelazi 5-postotni prag – krenuo u otvorene napade na Milanovića i SDP. Razlog je razumljiv; počela je borba za glasove birača lijevog centra, i Josipović zna kako njegov politički opstanak ovisi o tome koliko će glasača Kukuriku-koalicije uvjeriti da glasaju za njega.

Pri čemu je glavna meta postao Istarski demokratski sabor. Većini u vodstvu IDS-a dosta je sadašnje koalicije sa SDP-om, a prije nekoliko dana i u vrhu Socijaldemokratske partije proširila se vijest kako su u Istri blizu dogovora s Josipovićem.

“Koliko čujem to je skoro pa gotova stvar”, komentirat će jedan član predsjedništva SDP-a.

Ivo Josipović neće ništa reći, osim kako jako poštuje IDS i podržava regionalizam. To je istina – upravo u ovo vrijeme 2014. predložio je široke ustavne promjene koje su obuhvaćale i formiranje regija umjesto postojećih županija. Za razliku od njega, Milanovića nikada nije privlačila ideja regionalizacije Hrvatske, a krajem srpnja eksplicitno je podržao županijski ustroj koji su osmislili Vladimir Šeks i Franjo Tuđman.

Zbog svega navedenog, Josipović računa na deal s IDS-om, a onda i podršku solidnog dijela lijevih birača.

Razumljivo da u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu potpuno drukčije objašnjavaju motive svojeg nekadašnjeg člana, kojeg su podržavali u kampanji za predsjednika Republike. Ako su prije dva-tri mjeseca nonšalantno opisivali Josipovićeve političke ambicije (“On je sasvim nerealan”), sada se kod većine socijaldemokratskih političara osjeća ljutnja zbog ponašanja čovjeka koji je još početkom godine bio “njihov”.

Popis optužbi nije beznačajan i sugerira predstojeći sukob na ljevici:

“Josipovićeva stranka je slaba, ali neka nam svagdje uzmu 2-3 posto glasova, to znači da ćemo zbog njega osvojiti pet ili šest saborskih mandata manje nego inače i olakšati dolazak HDZ-a na vlast.”

“On je dvoličan – šutio je pet godina, a sada se želi predstaviti kao spasitelj.”

“Da nema njega, IDS bi odavno potpisao ulazak u novu Kukuriku-koaliciju.”

“Spreman je koalirati sa svima, pa čak i Milanom Bandićem, a vidjet ćete, ako procijeni da mu se isplati, nakon izbora mogao bi podržati HDZ.”

“Josipović gotovo patološki mrzi Milanovića.”

Sasvim sigurno, neke od ovih optužbi duboko su upitne, kao ona kako Josipović razmišlja da u budućnosti podrži Tomislava Karamarka. Jednostavno, nema nikakvih dokaza o mogućoj suradnji bivšeg predsjednika i HDZ-a, kako tvrde neki u Socijaldemokratskoj partiji s kojima smo razgovarali za Globus.

“Davno je prošlo vrijeme kad je u završnici predsjedničke kampanje svima iz usta curio med – Milanović je tada otvoreno hvalio Josipovića, a ovaj pokazivao golemu količinu empatije za probleme s kojima se suočavaju u Vladi. Usto je Milanović rekao da Josipović nije ovisan o SDP-u, nego da je samostalan i cijeli život neovisan”, kažu.

Ali takve međusobne ljubavi danas, sigurno, nema.

Premda će Ivo Josipović po običaju pokušati relativizirati optužbe na svoju adresu.

“U posljednje vrijeme intenzivno kritizirate SDP i Vladu, iako ste prije nekoliko mjeseci rekli da imate vrlo slične političke stavove. Što se u međuvremenu promijenilo?” pitao sam nedavno Josipovića.

Uslijedio je prilično opširan odgovor koji se svodi na to da su između SDP-a i stranke Naprijed, Hrvatska! (NH) općedruštvene i političke vrijednosti vrlo slične, možda i identične. Riječ je o društvenoj filozofiji ljevice i lijevog centra.

“I danas u SDP-u pa i u njegovu vodstvu imam puno prijatelja s kojima se družim u slobodno vrijeme i brusim politiku. U puno se stvari slažemo, ali ne uvijek pa i u tome vodi li SDP uspješno državu i je li Vlada učinila sve što je mogla i morala. Osnovao sam novu stranku jer je potpuno jasno da različito vidimo putove razvoja i oporavka zemlje. Ja sam svoju viziju iznosio i u kampanji i nakon nje. Milanović je rekao kako stvari vidi upravo suprotno. Što da radim u stranci u kojoj očito ne mogu afirmirati politiku u koju vjerujem? Osnovao sam novu stranku upravo zato što u praksi SDP i Vlada nisu ostvarili Program 21 koji je temeljno lijevi, što premijer i predsjednik SDP-a govori o SDP-u kao o liberalnoj stranci i što Vlada nije u četiri godine mandata uspjela odlučno pokrenuti gospodarstvo”, replicirao je Josipović.

Kada kritizira Milanovića i njegovu vladu, bivši šef države tvrdi kako sadašnji, gotovo simboličan gospodarski rast s vrlo niske razine, uz neke povoljne pa i vrlo nepovoljne dodatne pokazatelje, nije zadovoljavajući. Josipović i Naprijed, Hrvatska!, dodaje, svoju lijevu politiku temelje na progresu, na shvaćanju da nema socijalne države i pravedne podjele onoga što nije zarađeno.

“Vidjeli ste, stranka Naprijed, Hrvatska! ima naglašenu socijalnu osjetljivost. Nadam se da će Vlada imati snage da podrži naš prijedlog zakona kojim olakšavamo poziciju korisnika kredita u francima, iako ne dolazi od nje. Kritika sadašnje Vlade služi njenom motiviranju da bude uspješnija. Naravno, želimo i pokazati građanima u čemu se razlikujemo, zašto glasati za nas, ne za Kukuriku-koaliciju. S druge strane, upravo sam danas u jednom intervjuu pohvalio državnički nastup premijera vezan za arbitražu.”

Samo što izgleda kako birači nisu prepoznali stranku Naprijed, Hrvatska! kao stranku koja predstavlja poboljšanu verziju hrvatske ljevice. A Josipović ima objašnjenje i o slabom rejtingu.

“Mi smo nova stranka, službeno postojimo tek nešto više od mjesec dana, kada smo dobili registraciju i krenuli u osnivanje ogranaka. Jedno smo vrijeme imali blokadu i izrazitu nenaklonost nekih medija, pa i Globusa. Mnogi ljudi još ne povezuju ime stranke i ljude koji su u njoj. Sada se polako mijenja odnos medija prema stranci i aktivnostima na terenu i našim inicijativama. Tako smo predložili Zakon o franku, a bili smo i prva stranka koja je zatražila da se sazove Sabor radi izlaska iz arbitraže o Piranskom zaljevu. Uz to, očito je da tamo gdje smo do sada stigli biti aktivniji imamo značajniju podršku od one prosječne kakvu iskazuje većina anketa”, pojasnio je Josipović.

Ali i ovakvi slabiji pokazatelji NH, kao što smo rekli, prilično iritraju vodstvo SDP-a. Apriori se odbacuje Josipovićeva teza prema kojoj ljevica okupljena u dva saveza ima veće izglede protiv HDZ-a negoli ako bi se svi okupili ispod SDP-ova kišobrana. Upravo obratno, na Iblerovu trgu misle da se lako može dogoditi da zbog njega propadne Milanovićev plan o osvajanju 67 mandata. Iako to pokazuje da Milanović zapravo poslije izbora računa na Josipovićeve glasove jer bi, čak ako bi privukao osam manjinskih zastupnika, trebao još poneki glas do natpolovične većine.

Čini se da izbor neće biti prevelik. HDSSB je opterećen ratnim zločinima Branimira Glavaša, Živi zid je bliži HDZ-u, Orah i Mirela Holy od početka godine stagniraju. Voljeli ga ili ne, Ivo Josipović je netko s kime SDP-ovi stratezi računaju. Baš kao što niti on ne isključuje mogućnost suradnje, ali kaže da u tom slučaju ne namjerava popustiti od nekoliko uvjeta.

“Prvi i najvažniji je da se poštuju dana obećanja i da se provedu nužne reforme. Ne da se postupa kao s obećanjem o regionalizaciji iz Plana 21 a i nekim drugim obećanjima. Nakon dobivenih izbora utemeljenih na Planu 21 i tri i pol godine mandata reći kako vladajuća koalicija i SDP kao vodeća stranka nisu ništa obećali građanima, cinično je. Ako za to ne bi bilo jamstva, radije bismo ostali u oporbi nego bilo s kim išli u koaliciju koja je osuđena na neuspjeh, koja bi Hrvatsku još više približila grčkom scenariju”, tvrdi Josipović.

Ipak on ovisi o tome hoće li se dogovoriti s IDS-om, a to je hod po jako tankoj žici. Čak i pojedini političari koji ga načelno simpatiziraju, pod uvjetom da ih ne imenujemo, smatraju kako je pogriješio odlukom da osnuje stranku.

“Nevjerojatno da je netko proveo pet godina u vrhu politike, a nije ništa naučio. Sada je u takvoj poziciji da njegova politička karijera ovisi o tome hoće li se uspjeti dogovoriti s IDS-om. Pristane li IDS, Josipovićeve šanse rastu, a prema razgovorima koje sam vodio posljednjih nekoliko tjedana, onda bi se mogao priključiti i Radimir Čačić sa svojim reformistima koji prelaze izborni prag na sjeverozapadu države. Ali u IDS-u još uvijek važu i Josipović bi mogao izvisiti”, procijenio je nekadašnji dugogodišnji saborski zastupnik koji još održava veze s vodećim političarima u Hrvatskoj.

Pritom je dijelom u pravu jer dva potencijalno jaka saveznika sve su dalje od ulaska u savez koji bi okupio Ivo Josipović.

Milan Bandić jako ekvilibrira jer očito nije siguran što mu se više isplati, nastupiti sa svojom strankom i probati osvojiti par mandata ili se pridružiti Ratku Čačiću i onda svi zajedno stati pod Josipovićev kišobran. Kojega još nema, ali optimisti drže da bi takav raznorodni savez mogao uzeti do deset saborskih stolica i postati krucijalni faktor prilikom sastavljanja iduće vlade. Bandićevi postupci pokazuju da je skeptičan prema takvom idealnom raspletu.

Slavko Linić uopće ne pokazuje interes za priključenje Josipoviću, potvrdio je izvor blizak bivšem ministru financija. Iako Josipović relativno često odlazi u Istru i Primorje, Linić baš i nije impresionirana njime. Iako ni Linić nije u bogzna kako dobroj situaciji te je u posljednjih 12 mjeseci postao politički marginalac.

Josipović se uzda u IDS, ali istarska stranka je pretprošli ponedjeljak objavila popis zahtjeva potencijalnim koalicijskim partnerima, koji, ugrubo, “koštaju” nekoliko milijardi kuna. Iz sadašnje pozicije, Ivo Josipović na navedene zahtjeve može samo kimnuti glavom, međutim želi li sačuvati kredibilitet, kako će podržati nastavak gradnje Istarskog ipsilona koji bi povećao javni dug? S druge strane, bolje i to jer onda će se vjerojatno pridružiti i Čačić, i sve će imati nekakvog smisla. Sve to je, međutim, prilično neizvjesno, upravo kao i izgledi Ive Josipovića.

Sigurno je samo jedno: slijedi rat sa SDP-om za neodlučne birače ljevice.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:30