CES 2016

SAJAM POTROŠAČKE ELEKTRONIKE U LAS VEGASU Televizor koji čuva kuću, hladnjak koji ide u kupovinu, remen koji broji kalorije...

Ovogodišnji Sajam potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu najveći je u povijesti. Svoje ideje i proizvode prezentira više od 3600 izlagača, a očekuje se 150 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. Globus donosi pregled najvažnijih trendova što će nam u narednim godinama promijeniti način života
 Arhiv EPH








Internet stvari (The internet of Things)

O pametnim kućama već se dugo govori. Na pragu smo doba kad ćemo putem mobitela kontrolirati cijeli dom: interaktivni hladnjaci slat će popis namirnica koje smo potrošili online trgovinama, a termostati će nam na temelju vremenskih prognoza automatski regulirati mikroklimu. Senzori će uskoro biti ugrađeni u sve. Do kraja 2020. više od 50 milijardi uređaja bit će spojeno na internet.

Ovogodišnji CES fokusira se na sigurnosne probleme pametnih domova. Stručnjaci za sigurnost ističu da je odmah sad potrebno kreirati alate za sigurnost i privatnost.

“Međusobno spojeni uređaji promatrat će ljude i komunicirati s njima, međutim ljudi moraju znati kad ih se promatra i moraju moći reći da ne žele da ih prati u određenim situacijama”, kaže Nuala O’Connor iz Centra za demokraciju i tehnologiju u Washingtonu. Forbes navodi još jedan problem, a to je otpor prema sveopćoj čipizaciji života. Čak 47 posto Britanaca tvrdi da želi manje tehnologije u svojim životima, a njih 45 posto misli da posjedovanje toliko stvari koje su tehnološki sofisticirane samo gomila potencijalne probleme. Dobar primjer je najava iz samsunga: njihova nova linija pametnih televizora bit će spremna kontrolirati kućanstvo, ali postavlja se pitanje je li sjedanje ispred televizora kako bi se “ugasilo svjetlo u dnevnoj sobi” budućnost pametne kuće koju trebamo.

Dronovi opet napadaju

CES je ove godine poligon za predstavljanje 26 proizvođača dronova (2014. godine bila su samo četiri). U sljedećih deset godina obavljat će se milijun letova dronovima na dan samo u SAD-u, kažu stručnjaci. Ovogodišnji Sajam najavljuje još veći razvoj tržišta bespilotnih letjelica na kojem će se, prema predviđanjima konzultantske tvrtke Radiant Insights, do 2020. godine prodati približno pet milijardi dolara dronova i srodnih proizvoda.

“Dronovi mijenjaju način na koji promatramo i vidimo naš svijet te će nastaviti rasti i dosezati nove visine”, kaže Gary Shapiro, direktor Udruženja za potrošačku elektroniku (CTA).

Virtualna stvarnost: ima li potencijala?

Unatoč najavama da je 2016. godina kad virtualna stvarnost spektakularno izlazi na globalnu pozornicu, CES tek treba potvrditi je li riječ o isplativoj tehnologiji za masovnu upotrebu. U CTA-u tvrde da će premijere naočala za virtualnu stvarnost koju su za 2016. najavili Facebook (Oculus Rift), Sony i Samsung dovesti do rasta prodaje od čak 500 posto, ali to u brojci iznosi samo 1,2 milijuna uređaja. Prostor koji su organizatori ove godine predvidjeli za proizvođače VR-a veći je za 77 posto nego lani, a na njemu izlaže 40 različitih kompanija.

Automobili

Na CES je stiglo devet velikih proizvođača automobila i više od 100 kompanija koji proizvode tehnologiju za njih. “Automobili bez vozača koji međusobno komuniciraju i koji su u potpunosti spojeni na internet, sve to je dio CES-a”, tvrdi Shapiro.

The Verge je uoči početka Sajma spekulirao da BMW u Las Vegasu predstavlja novi koncept svog modela i8 Spyder s novim sučeljem za komuniciranje s automobilom AirTouch, a tvrtka Rinspeed će također predstaviti modificirani i8 Spyder koji dolazi u paketu s dronom. Chevrolet demonstrira svoj Chevy Bolt, prvi električni automobil cjenovno prihvatljiv širem krugu kupaca, a koji s jednim punjenjem baterije prelazi više od 350 kilometara. Volkswagen predstavlja električni Minibus, a Ford najavljuje svoje partnerstvo s Googleom u izradi samovozećih automobila. Malo poznata i jako tajnovita tvrtka Faraday Futures predstavlja svoj potpuno električni automobil budućnosti

Gadgeti kao modni dodaci

Nakon uspjeha Fitbita i Apple Watcha na CES-u će se vjerojatno i mnogi drugi brandovi priključiti trendu nosive tehnologije koji je doživio boom prošle godine. Neke projekcije kažu da će do 2019. godine industrija nosive tehnologije vrijediti 25 milijardi dolara do kad će na tržištu biti više od 245 milijuna komada takvih gadgeta. Među zvijezdama CES-a 2016. su i Qardiov ECG i novi Mimo monitor za praćenje sna djeteta. Kruže glasine (ovaj tekst je pripreman uoči početka Sajma) da je Apple na sljedećem Iphoneu eliminirao ulazni spoj za slušalice, a njihova nova tehnologija univerzalnog konektora Lightning, kojim će se služiti njihovi svi uređaji, signalizira da će se način na koji slušamo stvari promijeniti. Analogni signal već su digitalnim zamijenili Philips i Audeze te su dodali pretpojačalo u slušalice, a sve radi podizanja kvalitete slušačkog iskustva.

Stižu 4K televizori

Reed Hastings, šef Netflixa, najavljuje novu fazu širenja ovog streaming giganta, a očekuje se da će ući na indijsko tržište. Osim njega, YouTubeov glavni operativac za poslovanje Robert Kyncl govori o načinu na koji je ovaj popularni servis promijenio način konzumacije medija i stvaranja originalnog sadržaja. Proizvođači televizora obogaćuju ponudu svojih uređaja u 4K rezoluciji (ekrani s 4000 piksela).

Tri najiščekivanija gadgeta

Nakon što je Microsoft Surface pokazao da laptop-tablet hibridi imaju što reći tržištu, Lenovo (Ideapad Miix 700) i HP (Spectre X2) izlaze sa svojim varijantama. Samsungov pametni remen imena Welt, koji mjeri opseg struka nositelja, broji korake i mjeri vrijeme provedeno u sjedenju. Haierov pokretni R2-D2 hladnjak dolazi u SAD nakon što je u prvoj polovici 2015. debitirao u Japanu, a cijena će mu biti devet tisuća dolara.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:22