TONČI RADIBRATOVIĆ

ISPOVIJEST NEMILOSRDNOG LOVCA NA NARKOMAFIJAŠE Kako sam Dubrovnik očistio od droge

Načelnik Policijske uprave dubrovačke Tonči Radibratović postao je najveća zapreka krijumčarima droge, osobito albanskima, koji preko Crne Gore i Dubrovnika pokušavaju švercati marihuanu i heroin na Zapad.
 Nikša Duper/Cropix








Jeste li očistili Dubrovnik od droge? Pitanje načelniku PU Dubrovačke Tončiju Radibratoviću stoji, jer nema u Hrvatskoj teritorijalne policijske postrojbe koja tako redovito djeluje u više pravaca. U manje-više pravilnim vremenskim okvirima od kojih petnaest dana ili su masovna uhićenja regionalno uvezanih dilera ili “padaju” albanski šverceri koji su krenuli prema Zapadu preko Crne Gore i Hrvatske s paketima droge skrivenima u autu. Ili i jedno i drugo usporedo.

Zadnji Albanac koji je, kako se to kaže, “pao” s većom količinom heroina dobro se pripremio, ali mu nije pomoglo, jer je nešto previdio. Kad je prišao na kontrolu i otvorio prozor auta, granični su se policajci zgledali. Iznutra je zamirisalo ljepilo. Brzim pregledom pronađeno je u podu pod tapisonima 14 paketića heroina, ukupne težine 7 kg i 417 grama. U posebno izrađenom bunkeru bilo je natiskano droge u vrijednosti od milijun i 500 tisuća kuna, a ta bi količina u uličnoj preprodaji dosegla iznos veći od tri milijuna kuna – izračunali su policajci. Albanac u autu talijanskih tablica, star 62 godine, završio je iza brave.

Slične vijesti s manje ili više spretnim akterima s albanskim putovnicama i u autima s tablicama europskih zemalja češće su nego bilo gdje u Hrvatskoj.

Tko prati crne kronike, može primijetiti odakle dolazi najviše vijesti o zapljenama. S juga. Dalo bi se iz toga zaključiti da je dubrovački tranzit jedan od ključnih balkanskih pravaca za transport droge iz Albanije na bogati Zapad, ali nije.

Po procjeni jednoga UN-ova think tanka južna ruta spada u sporedne tranzitne rute, pa se učestalost zapljena većih količina ne može dovoditi u vezu sa golemim količinama koji tuda prolaze. Granicama s tri strane ograđeni Dubrovnik nije baš idealan za prodor na Zapad, jer tko na jugu prođe Karasoviće, ne može biti spokojan da se probio u Europsku uniju sve dok prema Splitu ne prođe kroz Zaton Doli. U međuvremenu dok se vozi dva sata u strahu se može propitivati jesu li ga namjerno pustili da vide kud ide, ili je doista uspio prevariti graničnu policiju. Bilo je i takvih slučajeva.

Iz zemlje orlova

Dok većina koristi srednjobalkanske koridore, prema Dubrovniku kreće manji dio švercera iz Albanije. Zapravo preciznije je reći sve manji jer su Karasovići na zastrašujućem glasu. Albanija je europski rekorder u brojnim narko kategorijama, posebno u uzgoju marihuane. Zemlja orlova u tranziciji prednjači i u švercu heroina, proizvodnji amfetamina, a i u konzumaciji nije na europskom zaleđu.

Iako je tamošnja policija nedavno smogla snage i hrabrosti napasti plantažere u Lazaratu, malenom mjestu na jugu zemlje, nedaleko od Sarande, najpoznatije albanske rivijere, situacija je daleko od onoga što bi se moglo nazvati pod kontrolom. Plantaže su popaljene, ali nitko i dalje ne može točno procijeniti razinu godišnje produkcije. Čini se da Albancima prolaz kroz Crnu Goru nije problematičan, ali ulaz u Hrvatsku bogme jest. To govore i brojke: Na dubrovačkom je području tijekom 2013. zaplijenjeno 650 kilograma marihuane, jednako koliko i u cijeloj Hrvatskoj te godine. U akcijama po kafićima i gradskim prostorima u 2014. godini droga je zaplijenja 1013 puta, u prosjeku gotovo triput dnevno.

U nakani policije da se ozbiljno pozabavi tranzitom i švercom na svom području odgovornosti nisu dobro prošli ni dubrovački dileri. U zadnje dvije i pol godine, što solo što u suradnji s policijama u BiH i Crnoj Gori, uhićeno je 94 osumnjičenih za dilanje, zaplijenjeni narkotici svih vrsta uz pištolje, puške, eksplozive, samostrele, metke, ručne bombe.

U proteklih pet-šest godina padale su i pošiljke veće od 40 kilograma kokaina iz Južne Amerike upućene trgovačkim brodovima prema Hrvatskoj. Koordiniralo se s policijom u Kolumbiji, da bi organizator na koncu bio uhićen u Zagrebu. Policija je formirala efikasnu međunarodnu mrežu.

- Teško je točno procijeniti efekte čestih zapljena. Mogu samo reći da smo zadovoljni jer smo s dubrovačkog područja iskorijenili narko obračune. Nema pucnjava, tučnjava, paljenja automobila, a sve je to stanje kad se dileri osile i krenu u obračune za tržište. Primijetit ćete takve vijesti u crnim kronikama iz raznih gradova. U pozadini je gotovo uvijek narko mafija. Zadnje vozilo koje je zapaljeno u Dubrovniku pripadalo je našem policajcu Luku Deliji, a u tome su sudjelovale nama dobro znane osobe. Važno je da građani ne osjećaju posljedice – kaže Tonči Radibratović, najmlađi načelnik jedne policijske uprave u Hrvatskoj.

Kad tražene robe nema, slijedi poskupljenje. Nakon posljednje, jedne u nizu serije uhićenja u Dubrovniku gdje se, kažu konzumenti, već dulje vrijeme osjeća nestašica trave, presušio je i bijeli prah. Cijena je skočila za kojih tridesetak posto sa 650 – 700 na 800 – 850 kuna za gram.

Zadnja vijest glasi ovako. Povećanu potražnju i više cijene pokušao je iskoristiti prometni policajac na službi u Dubrovniku. U dogovoru s jednim Cavtaćaninom iznajmio je rent a car i krenuo u vikend-kupnju u Zagreb. Međutim, njih dvojica nisu znali da će im, čim stignu u Zagreb i preuzmu kokain, policija staviti lisice na ruke. Prošlog petka navečer uhićeni su, a natrag u Dubrovnik u subotu ujutro krenuli su u pratnji dubrovačkih policajaca. Nađena im je nevelika količina, kupili su koliko su imali novca.

Uhićenja kolega

Operacija je trajala dok smo s načelnikom Radibratovićem razgovarali u njegovu uredu u Villa Palmi. Nije rekao o čemu se radi, ali razgovor su prekidali pozivi, a naš je sugovornik komunicirao kratko “dobro”, “u redu”, “javljajte”.

- Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se naši policajci bave kriminalom – kaže Radibratović. Nemamo milosti za bilo kakvo kršenje zakona, a obično dosta brzo saznamo da se netko upetljao u nedozvoljene poslove. Na to se oči ne zatvaraju.

Dubrovačka policija pod Radibratovićem je u posljednjih nekoliko godina za razne prijestupe uhitila mnogobrojne policajace. Potpisuju najveće masovno uhićenje policajaca otkad je samostalne Hrvatske. Iako se nije radilo o drogi, nego primanju mita u prometu i opraštanju kazni, u jednoj je akciji privedeno čak 19 policajaca u okviru operacije nazvane Kukolj.

- Svakome tko drži do svoga policijskog posla nije jednostavno slušati govorkanja o korupciji među policajcima i zato smo odlučili završiti s tim i pokazati svima da se mito neće tolerirati. Znam, nije policajcu lako uhititi kolegu, ali služba je služba.

Kampanju počisti u svojoj kući dva Tonča, Radibratović i njegov zamjenik Tonči Glumac provode već nekoliko godina, ali se unatoč jasnoj poruci, dubrovačka policija nedavno našla u ozbiljnom skandalu kad je izvanrednom kontrolom otkriveno da u oružarnici nedostaje dio arsenala koje su građani vratili radi uništavanja ratnog oružja. O tome je javnost odmah izviještena. Nestalo oružje u međuvremenu je pronađeno, a u obradi policija je oduzela još ilegalnog oružja, točnije, dva puškomitraljeza, dvije trofejne “gangsterske” strojnice ”thompson”, 19 spremnika i 716 metaka raznog kalibara. Oružar, skladištar i tri policajca su prijavljeni i suspendirani i tu je počeo zanimljiv zaplet.

Osumnjičeni nisu priznali, pa su prevezeni u Split i spojeni na detektor laži. Na koji trik ne zna se, ali test su prošli. Vrijeme je curilo, a rezultata u istrazi teške blamaže pod naslovom kako će čuvati nas kad ne mogu svoje oružje, riješen je tako što je negdje usred noći nakon višesatnog iscrpljivanja upravo Radibratović dobio priznanje glavnog osumnjičenog.

- Ne bih htio stvarati dojam da u Dubrovniku među građanima ili među policijom ima puno kriminala. Grad valjda još od Republike živi dosta skladno, poštuje se red i mir. Mi nastojimo poslati poruku da smo tu i pazimo što se događa.

Kad se s time počelo, građani su bili iznenađeni pojačanim prisustvom interventne policije na Pilama, mjestu preko kojeg pregazi većina turista na putu prema Stradunu. U kasnijim sati, naime, uz redovne kvartovske policajce, na Pilama stoji i opremljenija, ozbiljnija ekipa u tamnoplavom koja šalje jasnu poruku svakome da se nered neće tolerirati. I sve uglavnom ostaje na poruci.

Već dugo vremena ljetne gužve protječu mirno, bez ozbiljnijih intervencija. Prema izvještavanju stranih portala i sveprisutnog Trip Advisora grad je redovito plasiran među šest najsigurnijih svjetskih turističkih destinacija. Opisuje ga se kao iznimno siguran u kojemu sitnog kriminala usmjerenog na turiste gotovo i nema.

Najteži slučaj

Iz nekog drugog vremena vuku se repovi. Slučaj mlade Australke Britt Lapthorne i nakon osam godina ostao je visjeti u zraku. Niti jedno stradanje stranoga gosta u samostalnoj Hrvatskoj nije tako odjeknuo kao nestanak te gošće 2008. godine koja je zadnji put viđena na Pilama da bi tijelo dugo nakon početka potrage bilo otkriveno u moru, u raspadnutom stanju i bez upotrebljivih forenzičkih tragova.

- Mi smo napravili što smo mogli, ali doista nismo mogli doći ni do kakvih zaključaka koji bi potvrdili nasilnu smrt. Što smo zaključili, to smo i objavili – kaže Radibratović. Dodaje da niti jedan slučaj ne biva zauvijek zaključen. Ako bi se pojavili novi tragovi…

Dubrovnik je delikatan izlog Hrvatske. Sve što se tu dogodi odjekne na sve strane. Policija je ne svojom voljom neki dan uletjela i u područje visoke kulture. Na pitanje dubrovačkog župana Nikole Dobroslavića je li sigurnosni rizik odigrati komad “Elementarne čestice” Michela Houellebecqa, tajne službe i MUP odgovorili su da stanoviti rizik postoji, ali nisu zabranili, nego su organizatorima ostavili na volju da odluče hoće li je odigrati ili ne. Ljetne igre su najprije odustale, a potom je Festivalsko vijeće donijelo odluku da će se Houellebecq odigrati, kako je i planirano, 15. srpnja.

- Nismo mi zabranili predstavu, samo smo procijenili da ima rizika. Sada kad je odlučeno da se igra, na nama je da je osiguramo po pravilima i zanatu. Ne sumnjam da ćemo to uspješno odraditi – komentira Radibratović.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:25