PRVI INTERVJU

EKSKLUZIVNO ZA GLOBUS MILAN BANDIĆ: 'U zatvoru se u 21.30 gasisvjetlo. Ne možeš čitati. I onda se kreneš moliti...'

Milan Bandić u ekskluzivnom prvom intervjuu nakon pritvora i optužnice za Globus otkriva: 'Spasili su me Krleža, Andrić i molitva Bogu'








Milan Bandić prvi puta je uhićen u nedjelju predvečer 19. listopada prošle godine u USKOK-ovoj akciji Agram. Na slobodu je izašao 19. studenog.

Ponovno je uhićen 10. ožujka. USKOK tvrdi da je na slobodi utjecao na svjedokinju akademkinju Vidu Demarin i lažirao dokumentaciju. Sud Bandića pušta iz pritvora 9. travnja i vraća mu ovlasti. Na posao se vraća potkraj mjeseca i odmah najavljuje velike projekte.

Milan Bandić u intervjuu za Globus otkriva da je život u pritvoru odlučio provesti korisno.

- Osvježio sam literaturu. Ja sam završio gimnaziju. Moj maturalni rad bio je o A. B. Šimiću. Pa sam u pritvoru čitao njegova djela. Čitao sam Krležu i Andrića. Pročitao sam Znakove pored puta, Na Drini ćupriju, Banket u Blitvi, Glembajeve, Zastave, Deset krvavih godina. Znate zašto sam to čitao? Jer me podsjetilo na ova vremena. Jer kad to čovjek pročita, čovjek vidi da se ništa nije promijenilo. To je dobro. Iskoristio sam korisno to vrijeme. Ljudi koji su to tada pisali kao da su te romane pisali sada. Neke stvari se ponavljaju.

Vjeruje da ga je boravak u pritvoru ojačao.

O mogućem povratku u Remetinec ne razmišlja.

- Što te ne ubije, to te ojača. Samo treba preživjeti. Čitao sam, vježbao i molio Boga. Sad ću vam reći koliko sam ja pragmatičan u toj situaciji. Situaciji koju ne bih volio da se dogodi nikome, ni crnim dušmanima. Po danu sam čitao i vježbao, a imali smo i dva sata šetnje. Mens sana in corpore sano. A u pola deset gasi se svjetlo. Ne možeš čitat. I onda se kreneš moliti. Vi se smijete, no nije se lako smijati. Moraš naći sadržaj. Ne možeš vježbati po mraku. Ne možeš ni moliti na glas. Drugi spavaju. Moliš u sebi. To me spasilo. Kad su ti ruke sklopljene, jači si od svega. Ima Bog u svemu ovome što se dogodilo svoje prste. To je sigurno koliko i dva i dva su četiri - kaže.

Milan Bandić

Na manifestaciji “Dragi naš kaj” 7. lipnja primio se posla

Od ostalih vijesti u novom broju Globusa donosimo ispovijest zatvorenika i čuvara: “Doveli su me u ćeliju, zatvorili za mnom teška metalna vrata i odmah mi rekli: Ovdje ćeš biti rob”. Otkrivamo koliko bespilotnih letjelica snima i kruži zrakom iznad Zagreba. Iz Financial Timesa izdvajamo specijal o djeci novog Irana koja piju alkohol, slušaju rap i sanjaju o Americi, a moralna policija ne može im ništa.

U intervju za Globus Igor Štagljar poručuje da bi za njega povratak u Hrvatsku bio put u natrag jer znanost, nažalost, nema političku stranku. Saznajemo u kojem Nuićevom filmu će glumiti Tuđmanov najomiljeniji glumac – Zlatko Vitez, nakon puna tri desetljeća stanke.

U rubrici Politika otkrivamo zašto predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg traži sastanak s Milanovićem, kakav predizborni projekt priprema HDZ u režiji Račanova ministra te koji nas novi nameti očekuju. Pročitajte briefing s Frankom Vidovićem kojeg branitelji žele za ministra umjesto Matića, a pukovnik Grujić za Globus otkriva da ćemo uskoro doznati sudbinu posljednjih 1602 nestalih u ratu.

Donosimo priču o Calzedoniji – talijanskom carstvu donjeg rublja iz Hrvatske, saznajemo tko je hrvatski urednik Mashablea i pročitajte u kojem smjeru će se razvijati tvrtka Adris.

NOVI BROJ GLOBUSA otkriva kakav je predsjednik Euroskupine Jeroen Dijsselbloem prema svojim suradnicima, zašto su superbrzi vlakovi prebrzi i preskupi za EU, a donosimo i priču o velikoj burzi ženika i nevjesta u Šangaju.

U našoj rubrici Život otkrivamo poražavajuće statističke brojke koje govore da su svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak u Hrvatskoj bili zlostavljani. Donosimo sve o poremećajima s kojim se nosi ugledni psihijatar Robert Torre i pišemo o epidemiji kratkih brakova.

Globusovi reporteri razgovarali su s Michelom Ocelot uoči dolaska na animafest u Zagreb, pogledali smo balkanski kabaret zombija u kazalištu Kerempuh, pročitali smo izvanserijski islandski roman i intervjuirali norveškog pisca autobiografskih romana Knausgårda.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:35