NERAVNOPRAVNOST

Žene za četvrtinu slabije plaćene od muških kolega u ICT sektoru

Žene su i u informatici slabije plaćene od muškaraca, ali potražnja za njihovim radom raste

ZAGREB - Žene u informatičkom sektoru u Hrvatskoj znatno su slabije plaćene od muškaraca. To je alarmantno upozorenje istraživanja o ulozi žena u informacijskom društvu Hrvatske - prvog takvog u nas - koje su proveli Središnji državni ured za e-Hrvatsku i Microsoft Hrvatska.

Prema rezultatima tog istraživanja, prosječna bruto plaća žena u informatičkom sektoru u nas iznosi 10.236 kuna ili 13 posto manje od prosječne plaće muškaraca koja u bruto iznosu doseže 11.758 kuna.

I dalje ‘muški posao’

Razlike su još veće u pojedinim segmentima informatičkog biznisa u Hrvata, pa prosječna plaća žena u proizvodnji i servisu računala od 7941 kune čak 26 posto zaostaje za prosječnom plaćom muškaraca koja je u bruto iznosu 10.864 kune. No, nešto je manja razlika u segmentu pružanja informatičkih usluga, u kojem žene u prosjeku zarađuju 11.083 kune bruto, što je devet posto manje od prosječne plaće muškaraca od 12.133 kune.

Da se ICT sektor u Hrvatskoj i dalje doživljava kao “muški posao”, pokazuje i podatak da su žene tek svaki treći radnik u tom sektoru. Ipak, za razliku od ostatka hrvatskoga gospodarstva u kojemu žene čine samo 15 posto upravljačkog kadra, u ICT sektoru ih je gotovo dvostruko više, 28 posto. Žene zaposlene u ICT sektoru su i znatno bolje obrazovane od kolegica u drugim sektorima. Naime, dok njih jedva petina zaposlenih u hrvatskom gospodarstvu ima završen faklutet, u ICT sektoru je fakultetski obrazovana svaka treća žena.

Poslodavci traže stručnjake

Kao najveće prepreke za žene u ICT sektoru istraživanje je pokazalo percepciju da se radi o “tradicionalno muškom zanimanju”, ali i to što sami poslodavci preferiraju stručnjake muškarce. Uvriježeno je i mišljenje da su muškarci bolji stručnjaci u matematici i informatici te da se žene ne mogu vremenski posvetiti poslu koliko muškarci.

Unatoč tome, tri petine ispitanika smatra da bi trebalo poduzeti konkretne korake kako bi se potaknulo zapošljavanje žena u sektoru visokih tehnologija. To bi, smatra većina ispitanika, imalo više pozitivan, nego negativan utjecaj.

Do posla samo ‘preko veze’

Čak 37 posto mladih smatra da se posao u Hrvatskoj može naći isključivo “preko veze”, pokazuje istraživanje portala Mojposao, koje je nedavno provedeno na uzorku od 200 ispitanika.

Riječ je o znatno većem broju mladih koji vjeruju da se do posla u Hrvatskoj dolazi samo “preko veze” nego prije samo godinu dana. Tada je, naime, na tu pojavu upozoravalo 26 posto ispitanika. Unatoč tome, najveći dio mladih, njih 79 posto, ne želi otići iz Hrvatske, nego želi ostati ovdje uz svoje obitelji i prijatelje te pomoći razvoju zemlje, pokazuje istraživanje. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:25