ĐURO ĐAKOVIĆ PREUZIMA POSRNULOG DIVA

Želimo 95% dionica Ingre ili cijeli posao propada

Zagreb, 240112.Zbog problema u INGRA-i tvrtci koja se bavi izgradnjom investicijskih objekata, energetikom, industrijom, graditeljstvom, montaom, telekomunikacijom i trgovinom, u dvanaest sati na burzi dionica zabranjena je trgovina, a nakon toga doslo je i do znacajnog pada dionica. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Đuro Đaković iznenadio je ulagačku zajednicu uvjetom da će se njegovo preuzimanje građevinske kompanije Ingra smatrati uspješnim samo ako mu dioničari prodaju ukupno 95 posto cjelokupnog broja dionica. U dijelu ulagačke zajednice vlada mišljenje da je Đuro Đaković taj visoki prag postavio namjerno s obzirom na to da se nakon uvida u Ingrine financijske dubioze ohladio od preuzimanja pa se nada da će prodaja propasti i da će se izvući od previsokih troškova koje mu može izazvati posrnula kompanija.

Dug od 750 milijuna

Ulagači su i dalje iznimno oprezni tako da je dionica Ingre zbog naglog i velikog pada jučer gotovo završila u blokadi, što je pomalo iznenađujuće s obzirom na to da je Đuro Đaković već ponudio šest kuna po dionici.

Drugi dio ulagačke zajednice smatra, međutim, da se Đuro Đaković na taj način želi riješiti utjecaja bilo kojih drugih dioničara Ingre pošto uđe u kompaniju jer su mu propali pregovori s bankarima kao najvećim vjerovnicima Ingre pa u budućim pregovorima i saniranju dugova želi imati apsolutnu kontrolu. Smatraju da je teško povjerovati da Đuro Đaković nije znao za sve Ingrine probleme.

- Postavljeni prag jest visok, ali je u pitanju dobrovoljna ponuda pa to Đuro Đaković i može napraviti. S druge strane, kako je Ingra tvrtka u problemima u kojoj se svako malo pojavljuju informacije o stečaju, sigurno je da Đuro Đaković na sebe preuzima veliki rizik. Zbog toga ima snažniju pregovaračku poziciju i može postavljati takve uvjete - smatra jedan od sudionika tržišta kapitala koji nije htio biti imenovan. Ukupan neto dug Ingre prelazi 750 milijuna kuna, ali iz tog poduzeća uvjeravaju da to nije nepremostiv problem jer je imovina posrnulog poduzeća veća od dugova. U to su očito uvjereni i u Đuri Đakoviću, gdje su ranije spominjali da su uračunali taj rizik, ali je procjena da će im se dugoročno isplatiti.

Đuro Đaković morao je nakon objave o preuzimanju dati garanciju od 81,2 milijuna kuna, koliko košta svih 13,5 milijuna izdanih dionica Ingre. Poteškoću predstavlja činjenica da je u Ingri velik broj malih dioničara. Tako je, primjerice, Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre, najveći pojedinačni dioničar s vlasništvom nad 5,71 posto ukupnog broja dionica građevinske tvrtke.

Njegove dionice po ponudi Đure Đakovića vrijede 4,6 milijuna kuna. Slijede ga mirovinski fondovi i banke, koji su ujedno Ingrini vjerovnici. Đuro Đaković je postavljenim visokim pragom za preuzimanje očito nastupio sa stavom “uzmi ili ostavi” jer smatra da će se Ingra u slučaju propasti preuzimanja naći u mnogo većim problemima i nemogućnosti vraćanja dugova vjerovnicima. Stoga je to vjerojatno poruka vjerovnicima kako je bolje da im je dužnik živ i s perspektivom vraćanja dugova, nego da nestane zajedno s njihovim potraživanjima.

Bez konzultacija u Vladi

Najveći dioničar Đure Đakovića je država koja je u vezi s preuzimanjem Ingre rekla da nije imala utjecaja na odluku o kupnji građevinskog poduzeća. Ulagački krugovi smatraju da je teško povjerovati da se nije konzultiralo s najvećim vlasnikom.

Štoviše, građevinari su uvjereni da je riječ o početku spašavanja posrnulog građevinskog sektora na koji se ozbiljno računa kada su u pitanju najavljeni veliki infrastrukturni projekti zamišljeni kao početak velikog investicijskog zamaha.

Čelništvo Đure Đakovića svoju je odluku opravdavalo kompatibilnošću dviju kompanija i Ingrinim dobrim vezama u inozemstvu, pogotovo na području Rusije i sjeverne Afrike, te navelo da je to jedini razlog preuzimanja.

Dionice od 50 tisuća do jedva 5 kuna

U vrijeme građevinskog buma 2007. cijena dionice Ingre prelazila je 50 tisuća kuna. Polovicom 2008. Ingra je podijelila dionice, jednu tadašnju dionicu podijelila je na 150 dionica. Dan nakon podjele cijena joj je iznosila 234 kune, da bi nakon četiri godine došla na razinu od pet kuna. Čelnik Ingre Igor Oppenheim svojevremeno je Hanfi prijavljivao špekulante, smatrajući da se oko dionice tvrtke igraju nedozvoljene burzovne igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:26