NEPOSLUŠNI

Uprave isplatile škveranima po 500 kn uskrsnice

Nitko nam nije rekao da ne smijemo, obvezuju nas kolektivni ugovori, kažu predsjednici uprava
Rijeka, 190909.Radnici u brodogradilistu 3. MajFoto: Davor Zunic / CROPIX
 Davor Žunić / CROPIX

RIJEKA - Zahtjev premijerke Kosor upravama svih javnih poduzeća da radnicima uskrate beneficije kao što su uskrsnice, regres i božićnice u kriznoj 2010. u nekim brodogradilištima, koja doduše nisu javna već poduzeća u pretežitom državnom vlasništvu, nisu shvatili kao naredbu koja se odnosi i na njih.

Naime, radnicima Brodosplita i Kraljevice na račune je sjelo po 500 kuna, što je prva ovogodišnja uplata dodatnih materijalnih prava zapisanih kolektivnim ugovorima, a kojima se još predviđa i isplata regresa te božićnice, ukupno do visine propisanog neoporezivog limita od 2500 kuna.

Nema naputka

Srđan Kovač, prvi čovjek splitskog brodogradilišta, kaže kako nisu dobili nikakav naputak kojim se te isplate obustavljaju, a ako ga dobiju to znači da moraju pokrenuti postupak pregovaranja o izmjenama kolektivnog ugovora. - Situacija među radnicima ionako je krajnje napeta, ja naprosto zbog milijun i pol kuna koliko je ukupna stavka za uskrsnice nisam mogao riskirati da mi stane proizvodnja ili da pod pritiskom sudskih tužbi taj trošak u konačnosti bude i višestruko veći. Mi u petak predajemo treći brod u ovoj godini i ne možemo si dopustiti da zbog jednostranog raskida kolektivnog ugovora upadnemo u štrajk, kaže nam Kovač.

Nije pogriješio

I njegov kolega iz Kraljevice Irvin Badurina smatra da nije pogriješio s tom isplatom, najavljuje čak i novu do kraja ovoga tjedna. - Radnici su dobili po 150 kuna nagrade od brodovlasnika kod nedavne primopredaje broda, a na taj iznos mi ćemo dodati još 150 kuna kako bi si i za prvomajske blagdane mogli priuštiti pošteni ručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:16