REAGIRALI NA PISANJE FT-A

UniCreditov HVB pod istragom američkih vlasti zbog kršenja sankcija Iranu

Američke vlasti istragu vode i oko poslovanja britanske banke Royal Bank of Scotland i druge po veličini njemačke banke Commerzbank
 AFP

MILANO - Američke vlasti istražuju poslovanje HypoVereinsbank (HVB), njemačke podružnice najveće talijanske banke UniCredit, zbog navodnog kršenja gospodarskih sankcija Iranu, što je britansku banku Standard Chartered već koštalo skupe nagodbe .

U priopćenju u nedjelju UniCredit je izvijestio da istragu vode Ured njujorškog državnog odvjetnika, američko ministarstvo pravosuđa i Ured za kontrolu inozemne imovine pri američkom ministarstvu financija. Banka je time reagirala na pisanje Financial Timesa.

U izjavi UniCredita ne spominje se izrijekom zemlja, no osobe upoznate sa situacijom kažu da je istraga povezana s mogućim kršenjem sankcija Iranu.

UniCredit kaže da HVB na vlastitu inicijativu već provodi širu reviziju svog dosadašnjeg poštivanja američkih gospodarskih sankcija.

- Istraga i revizija se nastavljaju, i bilo bi neprilično da ih u ovome trenutku dalje komentiramo, stoji u priopćenju UniCredita.

Američke vlasti istražuju brojne banke radi navodnih milijarde dolara vrijednih transakcija povezanih s Iranom.

Ranije ovoga mjeseca britanska banka Standard Chartered nagodila se s američkim vlastima, pristavši platiti 340 milijuna dolara, nakon što ju je Ured njujorškog državnog odvjetnika optužio za prikrivanje 250 milijardi dolara vrijednih transakcija provedenih s različitim iranskim institucijama.

Američke vlasti istragu vode i oko poslovanja britanske banke Royal Bank of Scotland i druge po veličini njemačke banke Commerzbank.

U svom prospektu na 463 stranice, objavljenom u siječnju povodom povećanja kapitala, UniCredit je spomenuo tu američku istragu, kao i u financijskom izvješću za prvih šest mjeseci poslovanja.

- U ovome trenutku nije moguće predvidjeti rezultat tekuće istrage, uključujući vrijeme i mogući financijski utjecaj koji bi ona mogla imati na operativne rezultate kompanije u budućem financijskom razdoblju, naveo je UniCredit u polugodišnjem financijskom izvješću, objavljenom 3. kolovoza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:26