HRVATSKO TRŽIŠTE

Trgovci u akciji: Kupi ti, jer će kupiti tebe!

Konzum prodao skladište, Kerum želi prodati trgovinu, a Mercator se spojio s Merkurom

ZAGREB - Kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum prodao je Tomislavu Mamiću, vlasniku tvrtke Tommy, lanac maloprodaje južno od Metkovića za 20 milijuna eura, no Kerum i dalje tvrdi da ne izlazi iz trgovačkog biznisa, već da je u pitanju preslagivanje odnosa unutar Nacionalnog trgovačkog lanca, čiji su članovi obojica. S Kerumom je početkom godine pregovarao i slovenski Mercator, a iako cijelo vrijeme tvrdi da ne izlazi iz trgovine, ipak je nekoliko puta najavio da bi uskoro mogao doći kraj njegovoj trgovačkoj karijeri. Prema Kerumovoj procjeni, za 90-ak trgovina potencijalni kupac trebao bi isplatiti 200 milijuna eura, što odgovara godišnjem prihodu tvrtke Kerum od 1,44 milijarde kuna.

Novo slaganje

Prodaja dijela Kerumovih trgovina uvod je u novo preslagivanje na hrvatskom tržištu maloprodaje koje bi se moglo dogoditi tijekom ove i iduće godine.

- Pad potrošnje i standarda sigurno će utjecati na nova preslagivanja, akvizicije ili stvaranje novih saveza na tržištu trgovine tijekom ove godine - smatra Ivan Damir Anić, viši znanstveni suradnik Ekonomskog instituta.

Prema njegovu mišljenju, još se ne bi trebao dogoditi ulazak nekog velikog globalnog trgovca, ali je činjenica da je financijska i ekonomska kriza utjecala na profitablinost i da svi trgovci traže izlaz za sebe. U kratkom vremenu došlo je do velikih zaokreta na tržištu. Tako je krajem godine Mercator postao vlasnik Getroa te automatski zauzeo drugu poziciju na tržištu s udjelom od gotovo 10 posto.

Ulazak globalnih igrača

Da se stvari na tržištu maloprodaje brzo i dinamično odvijaju pokazalo je spajanje Mercatora i Merkura, koje će donijeti i novost na hrvatskom tržištu, a važan potez je i prodaja dva skladišno-uredska objekta Konzuma koje je Agrokor prodao za 77 milijuna eura, a p

Svi ovi potezi upućuju na to da je trgovina stisnuta padom prometa te da svi nastoje svoje poslovanje “osvježiti” novim novcem ili kroz neke druge oblike povezivanja s drugim trgovcima zad

Stručnjaci smatraju kako je u situaciji kad je većina trgovaca u gubicima i velikim kreditima idealno vrijeme za preuzimanje od velikih globalnih igrača. A jedan od njih, francuski Carrefour, već je stidljivo najavio mogući dolazak, a na taj se potez spremaju i drugi.

Mercator skače na drugo mjesto iza vodećeg Konzuma

Vodećih deset lanaca u 2005. je imalo 55 posto tržišnog udjela, dok su u 2009. njihov udjel popeo na 66 posto. Konsolidacija tržišta najočitija je u formiranju novih strateških udruženja. Tako se Billa priključila postojećem udruženju Mercator-Plodine, a lani je bilo udruživanje u NTL u čijem su sastavu Kerum, CBA, Tommz i Gavrilović. Konzum je po udjelu i dalje najjači trgocac, dok se Lidl uspio probiti na 4. mjesto po udjelu. Mercator je na šesto- śme mjestu, a s Getroom, koji je tek kupio, zauzeo bi drugo mjesto.

Trese se carstvo Željka Keruma

Dok Kerumova sestra demantira tvrdnje o povlačenju iz trgovačkog biznisa, naši izvori kažu da je problema sve više

SPLIT - Tvrka Kerum nije na prodaju, trgovina je naš glavni posao - izjavila je jučer Nevenka Bečić, direktorica Keruma, opovrgavajući navode u medijima kako je Kerum prodao Tommyju desetak dućana na jugu Hrvatske, i to za 20 milijuna eura. Na pitanje je li točno da je tvrtka u financijskim problemima, direktorica Bečić odgovara: - Pitate me gluposti.

Najveća Kerumova tvrtka, trgovačka mreža Kerum, ima više od devedeset većih i manjih trgovina u cijeloj Hrvatskoj, a najviše u Dalmaciji. U njima radi oko 3000 ljudi s prosječnom plaćom od 3500 kuna. Još otkad se Kerum kandidrao za gradonačelnika, Splićani nagađaju da se uhvatio politike jer je njegovo carstvo propalo. U prilog tome ide i činjenica da hotel Marjan Hilton, vrijedan 135 milijuna eura, još nije dovršen.

Ne gradi se ni hotel na Bačvicama, hotel Central, za čiju je obnovu potrebno pet milijuna eura, ne obnavlja se, ne grade se Periska niti centar Keri u Dujmovači. S druge strane, Kerum je prodao zgradu Name u Vukovaru, a prijatelju Jaki Andabaku prodao je zemlju na Žnjanu. Sve to svjedoči da novca nedostaje, ali i da ima vrijedne nekretnine. Priče o prodaji podgrijavao je i sam Kerumm procjenjujući trgovinu na 200 milijuna eura. Sigurno je jedno: tko preuzme Kerum, bit će novi kralj trgovine u Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 23:23