TRAŽE SVUGDJE

SVJETSKI PRIZNATI DEVELOPERI IZ HRVATSKE Nanobit i Five ostvaruju prihode od 50 milijuna kuna, ali nedostaje im radne snage

Alan Sumina i Zoran Gucinic, vlasnici tvrtke Nanobit koja se bavi razvojem softvera za mobilne igre
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Hrvatske tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i programerskih rješenja, Nanobit i Five, imaju godišnje prihode od preko 50 milijuna kuna, a najveći im je problem prevelika državna regulativa i kvalitetan kadar, istaknuli su Luka Abrus i Alan Sumina u Bug-ovoj emisiji Tech Radar.

„Tražimo ono što svaki poduzetnik traži, manju državu, manje poreze i manje politike“, poručuje CEO Nanobita Alan Sumina osvrćući se na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj i dodaje da zbog tih regulativa teško mogu ostvariti konkurentnost koja je potrebna na tako zahtjevom tržištu.

Iako neobično za hrvatske prilike, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i digitalnih proizvoda, Nanobit i Five ostvaruju odlične rezultate na globalnoj razini. Novu je aplikacija Nanobita My Story skinulo preko 5 milijuna korisnika, a agencija Five, osim što surađuje s velikim brendova poput Rosetta Stone i Marriott hotelima, nedavno je uvrštena u Google Developers Agency program kao jedna od 49 tvrtki u svijetu.

Sumina iz Nanobita kao veliki problem ističe i nedostatak radne snage. Kadrovski se problemi ne tiču samo programera i developera, već i kvalitetnih dizajnera, artista, analitičara podataka i marketing stručnjaka. Međutim, to ne znači da u Hrvatskoj ne postoje kvalitetni kadrovi. „Hrvatski fakulteti daju kvalitetne ljude“ – kaže Sumina, ali teško je privući ljude koji bolja primanja mogu imati u inozemstvu.

„Tražimo ljude koji su nešto i sami napravili, mimo fakulteta“, napominje CEO Five-a Luka Abrus i dodaje da već ulažu u studente treće i četvrte godine studija. Najbolju suradnju ostvaruju s FER-om, FOI-em, PMF-om i Grafičkim fakultetom, a najvažniji nije prosjek ocjena, naglašava Abrus, već nekonvencionalno razmišljanje.

Brzi razvoj dviju hrvatskih tvrtki potvrđuju i godišnji prihodi od preko 50 milijuna kuna, ali i optimistične projekcije za 2018. godinu u kojoj očekuju povećanje prihoda za čak 100 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 00:37