SMJENA U INI

Suprug ministrice financija Martine Dalić novi je član Uprave INE

Mayer dobiva marketing i prodaju, Dalić istraživanja, a Krešić preradu
Split, 060707.Svecana dodjela diploma za polaznike programa edukacije naziva Korporativno upravljanje za clanove nadzornih odbora, odrzala se vili Dalmacija u Splitu. Najbolji polaznici Marko Ecimovic, Srdjan Dumicic i Niko Dalicfoto: Jakov Prkic / CROPIX
 Jakov Prkic / CROPIX

ZAGREB - Novi hrvatski članovi Uprave Ine bit će Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer. Geolog Dalić vodit će istraživanja i proizvodnju, kemičar Krešić preradu, a ekonomista Mayer marketing i prodaju. Novi Nadzorni odbor Ine, koji od 17. siječnja vodi Davor Štern, mogao bi ih imenovati na svojoj sjednici idućega tjedna. Urede će tada morati isprazniti Tomislav Dragičević, Josip Petrović i Dubravko Tkalčić, sadašnji hrvatski članovi Inine Uprave.

Trojica novih kandidata i sada su Inini zaposlenici.

Napeti odnosi

Krešić je direktor Riječke rafinerije, Mayer direktor kartičnog poslovanja i član Uprave MOL-ova Tifona, a Dalić je član Uprave zajedničke tvrtke Ine i talijanskog Edisona za istraživanje podmorja. S Dalićevim je izborom bilo i najviše nedoumica, jer je suprug nove ministrice financija Martine Dalić, pa se HDZ bojao da će ga optužiti za nepotizam.

Ipak, na svom posljednjem sastanku HDZ-ovci su zaključili da izbor Dalića uvijek mogu braniti argumentima da je dobar stručnjak, da poznaje posao i poslovanje Ine, pa mu je zbog toga, a ne zbog suprugine pozicije, mjesto u Upravi.

Uprava Ine mijenja se u trenutku kad odnosi između dva glavna dioničara i strateška partnera - mađarskog MOL-a i hrvatske Vlade - baš i nisu na vrhuncu. MOL je javnom ponudom za dionice Ine po 2800 kuna pokušao steći većinsko vlasništvo, no pokušaj mu je propao, pa je osvojio samo 0,1 posto dionica. Naime, na ponudu su brzo reagirali domaći mirovinski fondovi koji su podigli cijenu Inine dionice na burzi do novih rekordnih visina, pa se njome tržilo i po 3680 kuna. MOL je prozivao Hanfu kao hrvatskog regulatora financijskog tržišta da dopušta udruživanje i manipulaciju cijenom te pozivao hrvatsku Vladu na intervenciju.

Treba im diplomacija

U igru se u jednom trenutku uključio i tajanstveni inozemni kupac za kojega se špekuliralo da je povezan s MOL-om. U takvoj napetoj atmosferi novi članovi Uprave morat će, prije svega, biti dobri diplomati, koji bi trebali pokušati osvojiti više ovlasti nego što ih imaju sadašnji te uspostaviti nove odnose na vrhu najveće domaće naftne kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 22:24