AKCIJE PRIJE ODUZIMANJA DOZVOLE ZA RAD

Što je činio HNB u slučaju Credo banke: Apsurdno je da se krivnja prebacuje na nas

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Hrvatska narodna banka danas je priopćenjem reagirala na posljednje prozivke da je radila greške u koracima prilikom likvidacije Credo banke .

HNB kaže da ne posustaju ‘neutemeljene prozivke središnje banke’ te da se ignoriraju činjenice.

Ignoriranje činjenica

Mjesecima prije oduzimanja odobrenja za rad Credo banci središnja je monetarna vlast tražila od banke da ‘uskladi poslovanje s važećom regulativom i banku osposobi za stabilno poslovanje’. Međutim, željenog učinka nije bilo pa je HNB oduzeo Credu dozvolu za rad.

- Apsurdno je da se krivica za takav ishod i za sveukupne posljedice neadekvatnog bankovnog poslovanja pokušava prebaciti na HNB - ignoriranjem i zamagljivanjem stvarnih razloga za oduzimanje dozvole, zamjenom uzroka i posljedica, te neistinitim prikazivanjem nadležnosti i obveza. Tome pribjegavaju ne samo osobe izravno odgovorne za način i rezultate poslovanja Credo banke, već i pojedinci iz nekih javnih institucija. Daljnja zbivanja pokazat će koliko je pritom prisutno neznanje, te ima li i svjesnog obmanjivanja javnosti i zakulisnih razloga i interesa.

Samodol i Holjevac

Pri tome vjerojatno cilja na prvog čovjeka Hanfe Antu Samodola koji govor viceguvernera Davora Holjevca na HTV-u 23. studenoga, kad je nabrojio još neke banke koje su pod posebnim promatranjem, nazvao ‘neodgovornim i diverzantskim’. HNB je ovom priopćenju priložio dokaze koji pokazuju što je, kada i zašto činio u slučaju Credo banke.

DOKAZI U SLUČAJU CREDO

Rješenje o oduzimanju odobrenja Credo banci

HNB je 22. studenoga Credo banci zabranio rad, a rješenjem od 13. srpnja tražio je od Credo banke da poveća jamstveni kapital, jer je otkrio da je on u minusu od 76,6 milijuna kuna. Zabranio joj je davanje kredita vlasnicima banke i s njima povezanim osobama, naredio je smanjenje plaća i naknada članovima Uprave i NO-a, zabranio isplatu bonusa i dividende za 2010., naredio je da se Vibor Barač i Marko Vuković (sinovi većinskih vlasnika banke) suspendiraju s mjesta članova Kreditnog odbora...

Postupanje HNB-a

U ovom materijalu HNB tumači što se mora raditi kad se bankama oduzme odobrenje za rad. HNB podsjeća da je likvidator banke dužan okončati njezine poslove, naplatiti tražbine, unovčiti imovinu i podmiriti vjerovnike. Tvrdi da Fina prestaje s provođenjem ovrha nad računom banke tek kad se proglasi stečaj. Znači, likvidatori su poštivali zakon kad su s računa isplatili mjenice od 9 milijuna kuna.

Zaštita novca klijenata

HNB objašnjava pojam transakcijskog računa, jer je na takvim računima bio novac klijenata brokerskih kuća, ponajprije Abacusa kojemu je Hanfa zabranila rad jer je ostao bez novca svojih klijenata. HNB tvrdi da je Hanfa zadužena za procjenu ugovora investicijskih društava i klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:23