DUG OD 20 MILIJUNA EURA

SLUČAJ CIMOS Goran Marić nije zadovoljan ponudom od 5 milijuna eura, talijanski ulagač prijeti odlaskom, u Sloveniji konsternirani

Dok ministar državne imovine najavljuje da će odgovoriti za desetak dana, Talijani kažu da je rok 31. siječnja dokad vrijedi ponuda
 Arhiva / HANZA MEDIA

Premda se činilo kao da će sudbina koparskog Cimosa, koji u Hrvatskoj zapošljava nešto više od tisuću radnika, uskoro biti riješena, izjava koju je jučer dao Goran Marić, ministar državne imovine, pokazala je da rješenje ipak još nije na vidiku.

Marić je, naime, nakon jučerašnje sjednice Vlade ocijenio kako slovenska ponuda za rješavanje duga Cimosa prema hrvatskoj Agenciji za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB) ne zadovoljava zahtjeve hrvatske strane.

Riječ je, podsjetimo, o ponudi koju je slovenska strana uputila hrvatskoj, a u kojoj nudi da s pet milijuna eura “riješi” 20 milijuna eura težak dug Cimosa bivšoj Riječkoj banci iz 90-ih godina, o čemu je Jutarnji list već pisao. Potraživanje prema Cimosu u međuvremenu je preuzeo DAB, a dug je, zajedno sa zateznim kamatama, narastao, kako su izračunali u DAB-u, na nešto manje od 50 milijuna eura i na kraju je završio na sudu.

U ponudi koju je poslala u Zagreb slovenska strana obvezala se i na zadržavanje radnih mjesta u Cimosu u Hrvatskoj, ali samo na kraće razdoblje.

- Došla je nova ponuda koja još uvijek ne zadovoljava naše zahtjeve. Mi ćemo ozbiljno razmisliti o toj ponudi i mislim da ćemo u sljedećih desetak dana odgovoriti - rekao je Marić novinarima nakon jučerašnje sjednice Vlade, ostavivši otvorena vrata za daljnje razgovore.

Dodao je da rok nije određen konkretnim danom te se može prolongirati kako bi se riješio problem koji je složen i koji je stariji od dva desetljeća.

Ni u Zagrebu, ni u Ljubljani jučer se nije moglo dobiti podrobnije informacije. Ipak, prema neslužbenim informacijama, Marićeva je izjava iznenadila i slovensku stranu i talijanske ulagače. Iz krugova bliskih talijanskom investitoru, fondu Palladio Finanziaria, moglo se čuti da analiziraju i razmatraju poruku.

- Ministar Marić nema deset dana. Ako do 31. siječnja ne bude nešto konkretno, i to u pisanom obliku, talijanski ulagač odlazi. Rok 31. siječnja je fiksan, on stoji u dokumentima - kratko nam je rekao sugovornik blizak talijanskom investitoru.

alternativa jedino stečaj Poručio je i kako bi odustajanje talijanskog ulagača od investicije značilo stečaj te koparske tvrtke koja u Sloveniji i Hrvatskoj zapošljava oko 4000 radnika. Dodao je kako je talijanska strana razočarana ponašanjem hrvatske strane od koje dosad nije dobila nikakvu službenu reakciju.

- Izjava ministra Marića zapravo je prva službena reakcija hrvatske strane. Mi još ne znamo što je točno hrvatskoj strani sporno. Ako je to socijalna klauzula, onda to trebaju reći pa da se o tome može razgovarati - zaključio je naš sugovornik. No, u slovenskome Ministarstvu gospodarskog razvoja i tehnologije kazali su nam da nisu iznenađeni Marićevom porukom. Kratko su dodali da s hrvatskom stranom nastavljaju tražiti rješenje za Cimos kako bi se spasila radna mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 05:24