BORBA Z ATRŽIŠTE

Slovenska politika ne da Mercator Todoriću

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Pivovarna Laško u utorak je od 12 banaka kreditora dobila usmenu potvrdu da će joj pomoći pri reprogramu 450 milijuna eura kredita koji na naplatu dospijevaju u lipnju.

Međunarodni tender

Ta će odluka najvjerojatnije odgoditi prodaju 23,3 posto Mercatora Agrokoru. Slovenski mediji prenose kako Pivovarna Laško nije dobila i pisano jamstvo o reprogramu, pa im i dalje ostaje opcija da dionice prodaju Agrokoru.

No, slovenska politika već dulje vrijeme otvoreno pokazuje da na sve načine nastoji spriječiti ulazak Agrokora u vlasničku strukturu Mercatora. Na tom su tragu i informacije da se sve više razmišlja o konzorciju dioničara koji bi na međunarodnom tenderu ponudili 60 posto udjela Mercatora.

S obzirom na raspršenu vlasničku strukturu Mercatora, s time se, pišu slovenski mediji, slažu i bankari i poslovodstvo Pivovarne. U tom slučaju jedan od uvjeta bio bi da potencijalni strateški partner ima najmanje 10 milijardi eura prihoda te da ne smije biti izravna konkurencija Mercatoru.

Iz Nove Ljubljanske banke, koja drži 10,75 posto udjela u Mercatoru, ali i 19,59 posto Pivovarne Laško, tvrde kako bi svoje udjele prodali jer ne spadaju u osnovnu djelatnost banke i zbog toga podržavaju stvaranje konzorcija koji bi prodavao udjele u obje tvrtke.

Naknadni poziv

U tom smjeru ide i nova izjava predsjednika Uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka, koji je u ponedjeljak izjavio da imaju spreman ugovor za prodaju udjela Agrokoru , no nakon sastanka s bankama njegove su se namjere očito promijenile.

- Naknadno sam primio poziv za zajedničku prodaju dionica - rekao je Zorko dodajući da je to novi moment koji također ozbiljno razmatraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 23:24